Põllumehe mõte keerleb vilja ümber

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlgu jäänud FIE-d moodustasid septembri alguses põllumajandusega tegelevatest isikutest viiendiku.
Võlgu jäänud FIE-d moodustasid septembri alguses põllumajandusega tegelevatest isikutest viiendiku. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viljalõikus edeneb, kui taevaluugid kinni püsivad. "Ilm eriti soosiv seni pole olnud," nentis Rakke valla Lasinurme küla mees Andres Keär, Orunurme talu pidaja aastast 1996.


Ta arvas eile hommikul, et jõuab päeva lõpuks kolmandiku teraviljast koristatud. Kokku kasvab seda 400 hektaril. Küsimusele, millele põllumees sellel sügisel mõtleb, vastas Andres Keär, et viljahinnale, kas see läheb paremaks või mitte. "Vana rasvakihti, mis aitaks toime tulla, enam kauaks ei jätku," kurtis ta.



Väike-Maarja valla Nadalama küla talunik Jaan Miller, põlluharija aastast 1990, on jõudnud talinisu ja odra põldudelt juba koristada, suvinisu ootab järge. Kui kuiva peab, loodab Miller septembri keskpaigaks lõikusega ühele poole saada.



Talinisu andis saagiks üle 3 tonni, oder üle 4,5 tonni hektarilt. Viimast numbrit peab Miller oma talu kohta päris kenaks. Talumees on eluga rahul, kui ilm lubab põllule minna, arvas ta.



Oma töö eest tasu saamiseks peab kahjuks ootama, millal vilja müüa tasub. Praegu maksab odratonn 1150 ja söödanisu tonn 1300 krooni. See on nii niru raha, et kulutusi ei kata. Liiga kaua aga oodata ei saa, sest liisingud-järelmaksud tuleb tasuda.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles