Juhtkiri: Pulmapäev, eriline päev

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu.  .
Abielu. . Foto: Caro/ Scanpix.

Erilise numbrikombinatsiooniga kuupäeval peetakse pulmi üle maailma tavalisest rohkem - olgu siis põhjuseks soov valida tähtsaks sündmuseks hästi meelde jääv daatum või otsitakse numbris endas maagiat.


Nii nagu ühe inimese elu on kordumatu, on ka kahe inimese kooselu ainukordne.


Õige vanasti astuti abiellu sageli teineteist tundmata, tänased peiud ja pruudid teavad üksteist vägagi hästi ja on vahel kümneid aastaid koos, enne kui otsustavad end ametlikult siduda.



Aastatega on muutunud ühiskond ja selle nõudmised paarirahvale, kommetest rääkimata.



Abiellumine ja pulm ei ole pelgalt kahe inimese ühise


otsuse vormistamise küsimus.



Tahes-tahtmata seotakse suuremal või vähemal määral ka kaks suguvõsa, sõpruskonda.



Kui ammustel aegadel kestis pulmapidu mitu päeva ning selle aja jooksul jõudsid pruudi ja peiu sugulased põhjalikult tutvust sobitada, siis nüüd piirdutakse tavaliselt mõne tunniga.

See, milliseks pidu kujuneb, on pruutpaari valik, sõltudes nii pulma­vanemast kui korraldusest. Kelle unistuses on oluline detail uhke kleit ja filmidest nähtud riisiloopimine, kes soovib aga maalähedast rahvuslikku pulma - peaasi, et oldaks ise õnnelik ja tuntaks end mugavalt.

Ning rahapuudusel ei tohiks jääda ükski pulm pidamata, kui aga asjaga tõsi taga. Saab ju sõbrad-sugulased kaasata nii söögitegemisse kui peoprogrammi koostamisse.

Ja kui nõnda ühiselt ja kogu südamest kogu asja ette valmistada, panustada oma oskusi ja aega, siis jääb nii pidulistele kui pruutpaarile aastateks sündmusest eriline mälestus.

Pealegi tugevnevad nii kindlasti sõprus- ja sugulussidemed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles