Lääne-Virus pürgib volikogudesse üheksa uut valimisliitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala vallavolikogu istung.
Haljala vallavolikogu istung. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Nelja aasta taguste kohalike valimistega võrreldes on Lääne-Virumaal tekkinud üheksa täiesti uut valimisliitu, millele lisandub viis rohkem või vähem endisel kujul jätkavat valimisliitu.


Kui eelmistel kohalikel valimistel moodustati Lääne-Virumaal 12 valimisliitu, siis sedapuhku on neid kolme jagu rohkem.


Päris uute tulijatena astuvad valijate ette valimisliidud Hallitusvaba Haljala, Vallakodanik (Rakke vald), RS Rägavere, Üheskoos (Sõmeru vald), Kogu Valla Heaks (Tamsalu vald), Valgejõgi (Tapa vald), Arengu Nimel (Vihula vald), Kodukoht (Vinni vald) ja Koduvald (Väike-Maarja vald).

Olev Liblikmann Väike-Maarja valimisliidust Koduvald ütles, et liidus on inimesi küll igalt poolt, kuid kõige rohkem on valimisliit seotud rahvaliiduga.

Tuntumatest nimekirjades olevatest inimestest tõi Lib­lik­mann esile Kiltsi kooli kauase direktori Lembit Keeruse.

Uued tulijad

Rakke valimisliit Vallakodanik koondab sotse, IRLi liikmeid ja parteituid kandidaate. Nimekirja ühe eestvedaja Lembitu Kanarbiku sõnul on nende tuntumateks kandidaatideks kunagine vallavanem Guido Ploompuu ja bussifirma Kiiker juht Rein Ke­rem.

Tamsalu valimisliidu Kogu Val­la Heaks eestvedaja Katrin Uude­külli sõnul valiti kandideerima tegusad, haritud ja heatahtlikud inimesed Tamsalu vallast.

Tuntud nimedest tõi Uude­küll välja omaaegse vallavanema Sirje Majori.

Meelis Maine Vinni valimisliidust Kodukoht ütles, et mõte valimisliit teha oli juba ammu.

Liidu eesmärk on, et Vinni valla tegemistele saaksid kaasa aidata MTÜd, pensionärid ja teised tegusad inimesed, ja samas oleks neil õigus ka sõna sekka öelda.

Maine sõnul on valimisliiduga liitunud inimesed, kes ei soovi parteide nimekirjas kandideerida, kuid tahavad valla tegemistes kaasa rääkida.

Põhiliselt käs­mulasi koondava valimisliidu Arengu Nimel üks asutajaliige Virge Ong ütles, et möödunud aastal valminud Käsmu küla arengukavas püstitati eesmärk saada sügisestel valimistel külast üks-kaks inimest volikogusse.

Kõige omapärasema nimega valimisliit on Hallitusvaba Haljala."Tahame tõsiselt võidelda mõttehallitusega," selgitas nimekirja eestvedaja, Haljala kooli direktor Kaido Kreintaal, kelle sõnul on valimisliidu nimekirjas enamasti uued nimed, kes pole enne volikogusse pürginud. Kreintaali kõrval kandideerivad veel kaks koolidirektorit: Arno Kaseniit ja Olev Lipp.

Tapa valimisliitu Valgejõgi kuulub selle eestkõneleja, praeguse Ambla vallavanema Alari Kirdi ütlusel inimesi neljast erakonnast. Nimekirja tuntuim nimi on kahtlemata erruläinud brigaadikindral Urmas Roosimägi.

Valimisliidu RS Rägavere eestvedaja Arnu Lippasaar ütles, et nende valimisliidus on sotse, IRLi, aga ka keskerakonna liikmeid. Laiemale avalikkusele tuntuim kandidaat nimekirjas on ilmselt Uljaste külavanem Mati Ulm.

Konkurss on kõva

Eelmistel valimistel seadis Lääne-Virumaal oma nimekirja üles 12 valimisliitu, kes kõik volikogusse pääsesid. Kõige parema tulemuse saavutasid ka sel korral oma nimekirjadega kandideerivad Koduvald Kadrinas (18 kohta 19st) ja Tamsalu (12 kohta 17st, tänavu küll valimisliit Tamsalu Vald).

Lisaks on eelmise korra valimisliitudest endiselt tegevad Pandivere Liit Väike-Maarjas, Maheda Haljalas ja Kunda. Ka Rakvere valimisliit Rakvere baseerub suuresti eelmistel aastatel tegutsenud valimisliidule Kodulinn Rakvere.

Ainsa erakonnana on oma nimekirja maakonna igas omavalitsuses üles seadnud keskerakond. Sama tehti ka nelja aasta eest ja pääseti kõikidesse volikogudesse peale Rakke. IRL on oma kandidaadid esitanud 11, reformierakond kümnes, SDE kaheksas, rahvaliit neljas ja rohelised ühes omavalitsuses.

Eelmistel valimistel oli rahvaliit oma nimekirjaga esindatud koguni 11 omavalitsuses. Erakonna maakonnaorganisatsiooni juhatuse liige Vello Tafenau ütles, et tänavu kandideerivad rahvaliitlased paljudes omavalitsustes valimisliitude nimekirjades ja oma nimekirjad on erakonnal tõepoolest vaid Rakvere linnas ning Vinni, Laekvere ja Rakke vallas.

Lääne-Virumaa valimiskomisjoni andmeil on Lääne-Virumaal esialgsetel andmetel soovinud kandideerida kohalikel valimistel 1056 inimest. Lõplik kandideerijate arv selgub pärast 13. septembrit. Selleks ajaks peab valla või linna valimiskomisjon registreerima nõuetekohaselt esitatud kandidaadid.

Kõige rohkem on esitatud registreerimiseks kandidaate Rakvere linnas, kokku 197.

Maakonna omavalitsuste volikogude liikmete arv kokku on 233, suurimad volikogud on Rakvere linnas, Tapa ja Väike-Maarja vallas - 21-liikmelised. Väikseim volikogu on Rägavere vallas - 9 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles