Juhtkiri: Liitude aeg

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortevolikogu annab võimaluse piirkonna noortel kohalikku ellu sõna sekka öelda.
Noortevolikogu annab võimaluse piirkonna noortel kohalikku ellu sõna sekka öelda. Foto: Jaanus Ilp / Louna.ee

Valimisliidud tähendavad võimalust kandideerida nendele inimestele, kes tõepoolest soovivad kohalikus elus kaasa lüüa, kuid ei taha end ühegi erakonnaga siduda.


Teisalt on need suhteliselt ebapüsivad moodustised: eelmistel valimistel osalenud 12 valimisliidust on tulevateks oma nimekirja üles seadnud vaid viis, juhul kui hulka lugeda vahepeal tõsiselt peret heitnud Kodulinn Rakvere, mille nimest on ka esimese sõna ära kaotatud.



Ja ka ülejäänud neli on pidanud eelmiste valimistega võrreldes oma nimekirjades muutusi tegema ning pahatihti on kaotatud nii mõnigi valmisliidu juhtiv tegelane, kes kandideerib nüüd hoopis kusagil erakonna nimekirjas.



Oktoobrikuised valimised toovad rahva ette tervenisti üheksa uut valimisliitu, kusjuures paljudel puhkudel on valimislii­dud moodustatud Eestimaa Rahvaliidu osalusel. Kui nelja aasta eest oli see partei oma nime­kirjaga väljas 11 omavalitsuses, siis tänavu astutakse oma nime all valimisvõitlusse vaid neljas.

Mõned parteisõdurid peidavad end valimisliitude nimekirja eriti valdades, kus ei loe mitte parteiline kuuluvus, vaid isiklikud suhted.

Ühelt poolt on valimisliitude pealetung seletatav suures poliitikas toimuvaga: riigi tasandil on suuremad erakonnad oma maine minetanud ning kardetakse, et see kandub üle ka omavalitsuste tasandile.

Teisalt on oma mõju kahtlemata ka eurovalimistel, kus puhta töö tegi üksikkandi­daat Indrek Tarand, korjates üle 100 000 pro­testihääle ehk umbes sama palju, kui enim hääli kogunud partei.

Need valimised näi­tasid selgelt, et paljud poliitikast väsinud ja poliitikutes pettunud valijad lihtsalt ei taha anda eelistust ühelegi erakonnale, ja seetõttu oodanuks, et nüüd on väljas enneolematult palju üksikkandidaate, kuid kohalikul tasandil on üksi üsna raske sihile jõuda.

Eelmistel kohalikel valimistel pääsesid kõik valimisliidud ka volikogudesse ning said vähemalt kaks kohta.

Kadrinas ja Tamsalus tegid valimisliidud pea puhta töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles