Sõnajalad plaanivad Aidu tuuleparki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud.
Tuulikud. Foto: Tairo Lutter

Oleg Sõnajala poegadele Mikk ja Taavi Sõnajalale kuuluv Kindel Vara OÜ ning Peeter Kulkovile kuuluv Rasireks Elekter OÜ plaanivad koostöös ehitada Ida-Virumaale Maidla valda 48 tuulikuga Aidu tuulepargi.


Rasireks Elektri juhatuse liige ja omanik Peeter Kulkov ütles BNS-ile, et tuulepargi rajamine sai alguse tänu ühe prantsuse investori huvile, kes on korduvalt Maidla vallas ka kohal käinud. Investori nime Kulkov avaldada ei soovinud.

Rasireks Elekter plaanib rajada 15 kahe-megavatist tuulikut ning Kindel Vara plaanid näevad ette 33 kolme-megavatise tuuliku ehitamist. Kokku oleks plaanitaval tuulepargil võimsust 129 megavatti.

Kulkovi sõnul sõltub tuulepargi arendamine mitmetest asjaoludest, kuid parimal juhul võiks töödega pihta hakata aasta pärast. Ühe probleemina on esile kerkinud maaküsimus ning samuti käivad läbirääkimised kaitseministeeriumiga.

Nimelt plaanib perekond Sõnajalgade firma Roheline Elekter ligidale Toilasse 500-megavatise võimsusega tuuleparki. Kulkov märkis, et kaitseministeeriumis on arutusel paljude tuulikute ligistikku paiknemine. Põhjuseks asjaolu, et "ühtlasest liikumisest võib radarile tekkida jälg."

Maidla vald on tellinud 352 800 krooni eest Ramboll Eesti AS-ilt olulise ruumilise mõjuga Aidu tuulepargi ja seda toetava infrastruktuuri ja rekreatsioonialade ning lasketiiru asukohavaliku teemaplaneeringu koostamise ja planeeringu keskkonnamõju strateegilise hindamise.

Abivallavanem Enno Saarmets ütles BNS-ile, et vallavolikogu on siiamaani suhtunud plaanitavasse tuuleparki soosivalt. Hankelepingu täitmise tähtaeg on käesoleva aasta lõpus.

Krediidiinfo andmetel oli 2008. aastal Rasireksi müügitulu mullu 2,3 miljonit ning kasum 497 008 krooni.

Mikk ja Taavi Sõnajala omanduses olev Kindel Vara loodi 2008. aasta alguses. Maksuameti andmete järgi on neljapäevase seisuga ettevõttel maksuvõlg 23 000 krooni.

Varasema info kohaselt planeerivad Sõnajalad mitmeid tuuleparke üle Eesti läbi mitme erineva firma. Sõnajalgadega seotud plaanitavad tuulepargid asuvad muuhulgas Väike-Maarja - Rakvere maantee ääres Kullengal, Saaremaal Kaarma vallas ja Muhu vallas.

Kahe viimase puhul on Sõnajalgade ettevõtetel ning kohalikel omavalitsustel ilmnenud lahkhelid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles