Samuel Golomb valiti Tallinna juudi kooli direktoriks

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samuel Golomb lahkus Juudi kooli direktori ametist tänavu novembris.
Samuel Golomb lahkus Juudi kooli direktori ametist tänavu novembris. Foto: Teet Suur

Rakverest pärit sõumees ja ajakirjanik Samuel Golomb kinnitati läinud kolmapäeval Tallinna juudi kooli direktoriks.

Golombi sõnul seisavad Tallinna juudi kooli ees keerulised ülesanded, sest juudi kogukonna liikmete arv kahaneb.

Mõni aasta tagasi oli kogukonna nimekirjas 2300 inimest, nüüdseks on jäänud 1800. "Põhjuseks pole migratsioon Iisraeli, vaid üldine sündimuse langus, samuti segaabielud," tähendas ta, lisades, et kooliõpilaste arvu mõjutab ka vene õppekeel.

Esimesena kavatseb Samuel Golomb uues ametis ette võtta mõttetalgud lastevanemate koosoleku stiilis, ta peab vajalikuks korraldada ümarlaud kogukonna juhtkonna ja Tallinna haridusameti esindajate osalusel. Ka kavatseb direktor kaasata koolitöösse teise huvijuhi, kelle ülesandeks jääb kasvatustöös nn Eesti suund.

Golomb rääkis, et ei soovi mingil juhul kaotada sidet Rakverega, kus ta on elanud 50 aastat. Küll aga distantseerib ta end üritusi korraldava agentuuri Golomb Management juhatusest ning seal jätkab üksi tema poeg Ilja Golomb.

Ühtlasi teeb ta edasi ajakirjanikutööd, jäädes näiteks venekeelse Raadio 4 Lääne-Virumaa korrespondendiks.

Tallinna juudi kooli eelmine direktor Mihhail Beilinson hukkus traagiliselt juunikuus Naissaarel, kui kukkus alla 7-8 meetri kõrguse betoonist suurtükipatarei otsast.

Tallinna haridusameti välja kuulutatud konkursile juudi kooli direktori kohale laekus neli avaldust.

Tallinna juudi kool on Eestis ainuke riiklik-rahvuslik kool, mille peamiseks ülesandeks on kvaliteetse gümnaasiumihariduse andmine ning juutide rahvusliku eneseteadvuse taastamine, mis hävitati viiekümne okupatsiooniaasta vältel.

Kogenud ning pidevalt oma kvalifikatsiooni tõstvate pedagoogide juhendamisel antakse lastele teadmisi soojas ja koduses õhkkonnas, õpitakse juudi ajalugu ning tundma tänapäeva maailma, samuti on võimalus õppida heebrea keelt, juudi tavasid ning muusikat.

Praegu õpib seal 250 õpilast, esimesse klassi tuli tänavu ligi kolmkümmend last. Kool asub sünagoogiga ühes kompleksis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles