Firmale odav käitumine toob töötule tuhandeid kroone kahju

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Augustikuus oli Lääne-Virumaal 3226 töötut. Neist ligi 1400 on ilma igasugusest töötukassa toetusest: nad ei saa ei töötuskindlustushüvitist ega töötutoetust.


Töötukassa Lääne-Virumaa osakonna juhataja Ene Kesleri sõnul oli Lääne-Virumaal olukord töötusega veel mõni kuu tagasi võrreldes Eesti keskmisega parem, nüüd on töötute protsent üle kümne ja registreeritud töötuid rohkem kui 3000.


Augustis suurenes märgatavalt ka koondatute arv. "Augusti algusest septembri keskpaigani koondatuid on 170 ringis. Koondama hakati sellistes valdades nagu Tapa, Tamsalu, Kadrina ja Viru-Nigula, mis maakonnakeskusest pisut kaugemal. Väikestes kohtades on see suure sotsiaalse mõjuga, kui kas või neli-viis inimest jääb tööta," rääkis Ene Kesler.

Tema sõnul on tihti tegu väiksemate ettevõtetega, kes on väga püüdnud oma töötajaid hoida, kuid nüüd alla andnud ja sunnitud koondama.

"Püüame küll anda teada, et koondamise puhul saame ettevõtjaid toetada, aga kas tööandjad ei tea oma võimalusi või tahavad koondada võimalikult odavalt, igatahes on juhtumeid, kus tööandjad käituvad töötajatega võrdlemisi inetult," kõneles Ene Kesler.

Näiteks vallandatakse pikaajalisi töötajaid usalduse kaotamise tõttu.

"See on minu arvates kummaline - inimene on 10-12 aastat ettevõttes töötanud ja nüüd tööandja avastab, et töötaja on tema silmis usalduse kaotanud. Või sunnitakse töötaja lahkuma ähvardusega, et küll me ikka leiame, kus sa vea oled teinud."

Kesleri sõnul on töötukassa selgitanud, millist abi nad saavad pakkuda, kuid tulemus võib olla hoopiski see, et ettevõttes ei võeta enam konsultandi telefonikõnesid vastu.

"Inimesed, kes tulevad end arvele võtma, saavad taotleda töötutoetust, aga kui nad on justkui vabatahtlikult töölt ära tulnud või usalduse kaotuse tõttu vabastatud, siis ei ole neil õigust töötuskindlustushüvitisele, mis on oluliselt suurem ja mille nad on välja teeninud," lisas Kesler.

Vahe töö kaotanud inimese jaoks on aga väga suur.

Lääne-Virumaal saadakse töötuskindlustushüvitist keskmiselt veidi üle 4000 krooni kuus, töötutoetus on 2009. aastal veidi vähem kui tuhat krooni kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles