Koostöövalmidus ja ettevõtlikkus tõid edu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavere hooldekodu tulevikust räägib ASi Hoolekandeteenused juhatuse liige Maarja Mändmaa.
Aavere hooldekodu tulevikust räägib ASi Hoolekandeteenused juhatuse liige Maarja Mändmaa. Foto: Marju Metsman

Sotsiaalministeeriumi haldusalas oleva ja 100% riigi kapitalil põhineva ASi Hoolekandeteenused nõukogu otsustas ajakohase hoolekandeküla rajada Tapale.


Nädal tagasi kohtusid nii Tapa kui Väike-Maarja valla esindajad ASi Hoolekandeteenused nõukogu ja juhatuse liikmetega. Sellel kohtumisel võeti vastu seisukoht, et AS Hoolekandeteenused teeb oma otsuse, kuhu hooldeküla rajatakse, teatavaks reedel, see tähendab eile.


Aktsiaseltsi juhatuse esimees Maarja Mändmaa ei osanud eile õhtul toimetusele veel öelda, kas hoolekandeküla rajatakse Tapale või Väike-Maarja valda Vaosse.

Lähtudes ASi Hoolekandeteenused kodulehel olevast on tegelik otsus juba ammu tehtud, sest sellel on üles riputatud selle nädala esmaspäevast pärit informatsioon riigihankest, mille teemaks on hoolekandekülade detailplaneeringu koostamine, kus teiste rajatavate hoolekandekülade kõrval on ka Tapa hoolekandeküla.

2007. aastal asutatud ASi Hoolekandeteenused eesmärk on pakkuda erihoolekandeteenuseid täisealistele psüühilise erivajadusega inimestele.

Ettevõte plaanib rajada Eestisse kaheksa peretüüpi hoolekandeküla kokku umbes 530 kohaga, kusjuures ühe küla kaheksasse eluhoonesse majutatakse keskmiselt 70-90 inimest.

Lääne-Virumaal nähti perspektiivsena Tapat kui olulist tõmbekeskust. Hoolekandeküla ehitamisega Tapale suletakse ilmselt paari aasta pärast Väike-Maarja vallas Vao külas asuv Aavere hooldekodu.

Väike-Maarja jäi hiljaks

Väike-Maarja vallavanem Olev Liblikmann väitis, et eelotsus rajada hoolekandeküla Tapale tehti ilma nende valda teavitamata.

"Kevadel, kui ma sellest teada sain, kutsusin aktsiaseltsi esindajad vallavalitsusega kohtuma, kuid nemad väitsid, et otsus on juba tehtud," rääkis Liblik­mann.

Väike-Maarja valla juhtkond alustas tegutsemist, mille tulemusena toimuski 10. septembril kohtumine, kus Väike-Maarja ja Tapa valla esindajad esitasid oma põhjendused, miks hoolekandeküla peaks asuma nende vallas.

"Meie rõhusime sellele, et kuidas võtab riik ebamajanduslikke otsuseid vastu, jätab kõik tehtud investeeringud maha ja läheb teise kohta," ütles Liblikmann.

Tapa näitas initsiatiivi

Tapa valla juhtkond näitas üles initsiatiivi ning koostöövalmidust ja algatas tänavu märtsis detailplaneeringu hoolekandeküla ja hooldekodu rajamiseks.

Planeering ühendab Tapa valla vajaduse uue hooldekodu ja ASi Hoolekandeteenused vajaduse uue peretüüpi erihooldekodu järele.

Kahe asutuse võimalik ühiste spetsialistide kaasamine võimaldaks erispetsialistidele pakkuda täiskoormusega tööd ning olla baasiks ka praktikantidele.

Vallavanem Kuno Rooba ütles, et neil oli valla arengukava kohaselt plaanis uus hooldekodu just Tapale rajada.

Väike-Maarja vallavolikogu liige Indrek Kesküla leiab, et vallavalitsus magas õige aja maha ning reageeris liialt hilja. "Mulle tundus, et Tapa on paremini ette valmistunud," sõnas ta.

Muidugi on tal kahju, et see kooslus, mis oli Vaos tekkinud, nüüd lõhutakse ja kõik need inimesed Tapale viiakse.

"Ma loodan, et otsust ei tehta emotsioonide põhjal, vaid lähtutakse objektiivsetest põhjustest," ütles ta nädala keskel.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles