Kiri: Mida teha linnaruumis elutsevate varestega?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varesed puudel.
Varesed puudel. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Kui vanasti külas äratas inimesi kukk, siis nüüd äratavad Rakvere linnas inimesi varesed. Tänavu on neid metsikult. Eriti massiliseks läks see pärast prügimäe sulgemist. Hommikul enne kui päike tõuseb, linnud kogunevad, karjuvad, soojendavad end ja lendavad laiali.


Päeval lendavad nad ära, aga õhtul tulevad tagasi. Kogu see vareseparv käib linnas ja selle ümbruses aiamaadel ja "aitab" saaki koristada.



Minul relvaluba ei ole, aga minu relvaks on, et koputan plasttallaga kingi kokku ja ajan nad laiali. Kevadel, kui varestel oli pesapunumise aeg, peletasin neid pidevalt ning seetõttu nad meie maja juurde pesa ei teinud.



Mida siis teha varestega? Kas panna prügila alale mürki - see toidukoht on neil ju veel meeles - ja nõnda nad häviksid?



Rakvere Laada 41 elanik

Keskkonnaameti Viru regiooni jahinduse spetsialisti
Raivo Sassi kommentaar


Võimalik, et vareste arvu suurenemine on seotud prügila sulgemisega.

Aga üldiselt ei ole nendega midagi teha - loodus on selline. Võib soovitada osta poest kullilise kuju ja panna see teiba otsa. Seda peaksid varesed alguses kartma, hiljem küll harjuvad.

Tartus näiteks pandi puude otsa lindid, mis helkisid ja lehvisid.

Mõnda aega need linde peletasid, aga lõpuks harjuvad nad kõigega.

Kajakate vastu võib majade katustele panna plaadid, kus sees on ogad ja seetõttu on neil halb sinna istuda. See on aga kulukas ettevõtmine.

Mürki panna või mune hävitada on muidugi ebaeetiline, samuti linde lasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles