Ene Ergma pooldab vähemusdemokraatiat

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma.
Ene Ergma. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eelmise nädala lõpul käis Lääne-Virumaal riigikogu esimees Ene Ergma, kes pidas koolides kaks loengut, kohtus erakonnakaaslastega, maavanemaga ja külastas Kirde kaitseringkonda Tapal.

Kuidas te sel korral Lääne-Virumaale sattusite?

Kutsuti siia, pidasin koolides kaks loengut. Päris tihti palutakse, et räägiksin oma erialast - astronoomiast ja astrofüüsikast - ja ma teen seda väga hea meelega, eriti koolides. Arvan, et suudan noorte seas teadust propageerida. Ehk hakkavad noored rohkem astronoomia ja loodusteadustega tegelema.

Ilmselt on tegu ka toreda vaheldusega poliitika kõrval.


Inimene kannab endaga kaasas ikka seda, mida ta on põhjalikult õppinud. Olen veendunud, et poliitikas on palju huvitavaid inimesi, kes on väga head spetsialistid oma erialal.

See peabki nõnda olema, sest ei saa ju nii, et seadusloomes konstrueeritakse elu ainult juristide moodi. Seadustel peab alati olema ka sisuline pool.

Millal Eestis jõutakse konkurentide mustamiselt põhjamaiselt mõistliku ja sisulise kampaaniani?

Ega seda ei saa ette kirjutada. Minu soov ja tahtmine oleks muidugi, et mustamine lõpeks ja räägitaks oma ideedest, sellest, mida keegi peab tähtsaks.

Mina isiklikult pean tähtsaks seda, kuidas tulla välja majanduslangusest, kuidas teha nii, et inimesed leiaksid jälle tööd. Ehitusbuumi ajal said isegi need inimesed, kellel ei olnud erilisi oskusi, ehitusel kõrgepalgalist tööd. Nüüd on nad tööta, tuleb leida võimalusi nende ümberõpetamiseks.

Omaette küsimus on, kas riigikogu liikmed võivad kuuluda kohalikesse volikogudesse. Kui võtame näiteks Soome, siis seal on see võimalus olemas. Mina näeksin parema meelega, et kohalikes volikogudes oleksid tegusad kohalikud inimesed.

Riigikogusse valitud inimesed peavad tegelema kogu riigi probleemidega ja mitte killustama ennast kahe töö vahel. See nõuab vaid ühte pisikest asja - kirjutamata kokkulepet, et riigikogu liikmed ei kandideeri kohalikesse volikogudesse.


Üks asi on paar korda kuus volikogu istungil käia, teine asi on aga see, kui palju aega kulub probleemidega pidevalt kursis olemiseks ja ka volikogu komisjonides töötamiseks. Riigikogu liige peab ennekõike mõtlema kogu riigi peale, sest riik on ühtne, mitte ajama riigikogus pelgalt oma valimisringkonna asju.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles