Uue põlvkonna spordijoogid tulevad Ubjast

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Stewart näitab paaki, kus toimub täiesti puhta vee rikastamine mineraalide ja vitamiinidega.
Bill Stewart näitab paaki, kus toimub täiesti puhta vee rikastamine mineraalide ja vitamiinidega. Foto: Meelis Meilbaum

Ubja külast hakkab ­peagi laia maailma minema just professionaalsetele sportlastele mõeldud spetsiaalseid spordijooke. Valla jaoks oli soov sellist ettevõtlust Ubjas arendada suureks üllatuseks.


Väikeses Ubja külas on tegutsema asunud professionaalsetele sportlastele mõeldud spordi- ja funktsionaalsete jookide tootja Faab Group, mille omanik šotla­ne Bill Stewart on viimased 25 aastat olnud seotud toidulisandite tootmisega.


Toidulisanditest kirjutava aja­kirja International Food In­gre­dients ühe artikli põhjal selgub, et spordijoogid, mis on täna turul, pole loodud professionaalsetele sportlastele, seepärast alustaski Faab Group just nei­le spetsiaalsete spordijookide tootmist, rääkis Stewart.

Kuigi praegu on tegemist al­les katseperioodiga, sest oodatakse, millal tehas tootmisloa saab, loodetakse umbes nelja nädala pärast täisvõimsusel tootma hakata.

Ülim puhtus

"Miks need tooted toimivad paremini kui Artic Sport või Iso­star, aga seepärast, et neid tooteid on arendatud," selgitas Bill Stewart ning täpsustas, et Faab Group on koostööd tei­nud Eesti olümpiasportlastega ja nad on tõestust saa­nud, et nende spordijoogid tõesti toimivad.

Tema väitel on vaja ainult ühte tootjat ja tema spordijooki, et sportlase kogu karjäär ära rik­kuda, seetõttu on Faab Group pannud ülimalt suurt rõhku hügieenile oma tootmisruumides.

Kui tavaliselt toodetakse spor­dijooke filtreeritud veest, siis Faab Groupi tehnoloogia näeb ette, et destilleerimiseks ka­sutatakse spet­siaalset paa­ki, mis muu­dab vee täielikult puhtaks.

"Seda vett võib isegi veeni süstida, see ei sisalda vähimalgi määral ke­mikaale, vitamiine ega mineraale, kõik on välja võetud," rõhutas Stewart. Vee rikastamine vajalike vitamiinide ja mineraalidega on omaette protsess.

Et sportlased peavad palju ringi reisima ega saa suurtes kogustes vedeliku kujul spordijooki kaasas kanda, toodab Faab Group ka õhukindlasse pakendisse pakendatud pulbrilisi spordijooke.

Kohalikele tööd

Lääne-Virumaal toodetud joogid on mõeldud peamiselt eksportimiseks, sest Eestis on elanikke lihtsalt vähe. Ettevõttel on lepingud sõlmitud Suurbritannia, Ameerika ühendriikide ja Hiinaga.

Jookide valmistamiseks vajalikud koostisosad imporditakse, suhted on loodud varustajatega Hollandis, Prantsusmaal ja Hiinas.


Tehasele sobivat asukohta otsis peamiselt Bill Stewarti elukaaslane, eestlanna Anniki Paulus.

Ubja küla kasuks otsustas Eestis elav Stewart just sobiliku hinna pärast. Samas tunnistas ta, et ega kõik äri alustamisega seotu polegi alati lihtne olnud. Kõige raskem oli rahastajate leidmine.

"Koostöö Eesti pankadega on olnud täielik õudusunenägu," möönis ta.

Sellise ettevõtte rajamine on aga Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi sõnul väikese Ubja jaoks väga oluline.

"Paraku on seal ainult üks suur tööandja Männiku farm ja teatavasti kõik ei taha põllumajanduses töötada. Iga töökoht, mis meil õnnestub Upja saada, on teretulnud. On seal siis kaks, neli või viis töökohta, need on kõik väga olulised," rääkis vallavanem, kes esialgu tõsiselt üllatus, kui selgus, et väliskapital leidis Ubja üles.

Praegu annab tehas tööd kolmele kohalikule inimesele, kuid tulevikus juba kümnele. Edaspidi on plaanis tehast laien­dada.

Faab Group

*Toodab kaheksa maitsega spordijooki.
*Lisaks tehakse funktsionaalset vett.
*Edaspidi plaanib ettevõte hakata tootma lastele   mõeldud vitamiinide ja mineraalidega rikastatud toidulisandeid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles