Varganäod näppavad ka kalmistutelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linna ja Tõrma kalmistutel tegutseb  varas, kes passib peale, mil lähedaste haudu korrastavad inimesed jätavad oma vara järelevalveta. Foto on illustratiivne.
Rakvere linna ja Tõrma kalmistutel tegutseb varas, kes passib peale, mil lähedaste haudu korrastavad inimesed jätavad oma vara järelevalveta. Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann.

Vargad ei hooli kellestki ega millestki, nii himustavad nad sedagi natukest, millega omaksed lahkunute kalme kaunistavad.


Virve Kuum, kes hooldab haudu Tamsalu kalmistul, sai ebameeldiva üllatuse osaliseks, kui märkas, et talle tuttavatelt kalmudelt on kadunud potililled.


Kalmudel, mida paar päeva tagasi kaunistasid lilled, valitses nüüd tühjus ja lillepottide asukohta märkisid vaid augud hauaplatsil.

"Lillede varastamistest siin ja seal Eestimaa kalmistutel kuuleb ikka, aga potilillede varastamine Tamsalus on selline näotu tegu, millist ma varem oma kodukoha surnuaial ei mäleta," rää­kis Virve Kuum.
Tamsalu pole suur koht. Inimesed tunnevad ja teavad üksteist ja mäletavad ka oma surnuid. "Kalmudelt lillede võtmine on niigi väga näotu tegu. Eriti veel siis, kui varastati inimese haualt, keda tunti ja teati," arvas Virve Kuum.

Rohkem vargusi kevaditi

Simuna kalmistumeister Helvi Vahter on oma ametit pidanud 13 aastat. "Praegune majandussurutis pole lillevargusi Simuna kalmistul õnneks suurendanud. Eks üksikuid näppamisi tuleb ikka ette. Vargused sagenevad kevadel, kui on lillede ümberistutamise aeg," kõneles Vahter.

Ametis oldud aastatest annab aga mäletada üksjagu suuri häbematusi, mis Simuna kalmistul korda on saadetud. "Varastatud on metallist pingijalgu ja lihtsalt vandaalitsetud," nimetas Vahter. Osa kurikaeltest tabati ja kohus määras neile karistuse.

Väike-Maarja kalmistumeister Ruth Palmiste ütles, et kohalik rahvas on üldiselt mõistlik ja austab surnute mälestust.

"Kuid kahjuks on varastatud lillesibulaid ka Väike-Maarja surnuaialt. Need juhtumid on küll harvad, aga kalmistuvargaid leidub meiegi kandis," nentis Palmiste.
Vihula Munitsipaali juhataja Arvi Ööpiku sõnul nende asutuse hallataval Esku kalmistul tegutsesid kevadel vasevargad.

"Metallristidelt kisti ära vaskplaadid lahkunu nimede ja eludaatumitega. Vargad käisid hauatähiseid rüüstamas jalgratastel. Sellest andsid tunnistust rattajäljed kalmude juures," kirjeldas Ööpik.
Rakvere Linnahoolduse tegevjuht Riho Senkel ütles, et metallivargusi nende hallatavatel kalmistutel pole viimasel ajal õnneks olnud, on olnud varasematel aastatel.

"Ette on tulnud aga lillevargusi. Praegu küll vähem kui varasematel aegadel, sest valvet kalmistutel on tõhustatud."

Politsei kutsub koostööle


Rakvere politseiosakonna vanemkomissari Alar Karu sõnul on eelnevatel aastatel Lääne-Viru maakonna surnuaedades varastatud, kuid probleem ei ole väga aktuaalne.

"Kahjuks leidub siiski inimesi, kelle jaoks ei ole mitte miski püha. Kalmistu on ikkagi rahula ja surnute mälestus peab olema puutumatu," tähendas Karu.

Kalmistud on avatud territooriumid, kus eraldi valvet ei ole. "Sellest tingituna on tähtis, et iga kohusetundlik inimene tagaks kalmistutel korra," lausus vanemkomissar.

Kahtlaste isikute liikumisest ja tegutsemisest kalmistutel ning varguste korral tuleb informeerida kohe politseid.
"Tehes koostööd tagame rahu viimses puhkepaigas," lisas Alar Karu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles