Sport: Tule kaasa hea tuju teele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrma-Pajusti kergliiklustee naljalt tühjaks ei jää.
Tõrma-Pajusti kergliiklustee naljalt tühjaks ei jää. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Suvel avatud Tõrma-Pajusti kergliiklustee on rahvast pungil. Ja miks ka mitte: mõnus tee, värske õhk, kaaslased, teised reipad rajalolijad - mida veel tahta!


Selle sportimise raja Tõrma-Pajusti kergliiklusteel võib tõemeeli ümber nimetada hea tuju teeks, sest pole seal veel kohanud ühtegi mossitavat harjutajat.


Liikumise mõnu seisnebki hea tuju saamises, erksamas olemises pärast väiksematki liigutamist. Päevast päeva töölaua taga istudes kipub see vana äraproovitud nipp aga ununema.

Laiskusest lahti

Statistika järgi langeb füüsilise aktiivsuse roll nii tööl kui koduses elus pidevalt. Ka Eestis on tõusnud istumist nõudva töö tegijate osakaal, seda eeskätt just naiste arvel.
Selge see, et üldjuhul ühegi statistika mõjul ei hakka keegi ennast liigutama. Vaja on motiivi, ajendit, mis sunniks end käsile võtma ja liigutama. Ja pole oluline, milline on kellegi motiiv, peaasi, et inimene liikvele läheb.

Võtmeküsimus on, kuidas motiveerida inimest korrapäraselt tervisesporti harrastama. Huvi äratamiseks on riikides ära tehtud paljugi: rajatud ohutud kergliiklusteed, suusa- ja jooksurajad, korraldatud rahvaspordiüritusi, sisse seatud osaluskaardid auhindade loosimisega, jagatud sooduspileteid ujulatesse, jõusaalidesse.

Kõik selleks, et inimest päästa tema enda leiutatud mugavuse - vähese liikumise käest, mis võib kalliks maksma minna sõna otseses mõttes. Näiteks on soomlased välja arvutanud, et vähesest liikumisest tekkinud suhkurtõppe haigestunute hulk ja nende ravimine läheb haigekassale tunduvalt kallimaks kui ennetav tegevus - liikumisharrastuse propageerimine ja selleks võimaluste loomine. Nüüd on Soome oma plaanidega veelgi kaugemale läinud - jutud käivad magusamaksu kehtestamisest.

Osalejakaart motiveerib

Lääne-Virumaa on põhjanaabrite eeskujul ellu kutsunud liikumise "Terve Lääne-Virumaa" ning korraldatud on hulgaliselt sportlikke ühisüritusi liikumissõpradele. Teada ju on, et kuigi sportimisvõimalused olemas, kipub rajale minek teinekord kaaslase puudumise taha pidama jääma.

Hea enese distsiplineerimise vahendina mõjub osalejakaardi pidamine. Kaarte on võimalik saada maakonnaportaalist (www.virumaa.info), aga ka spordihoonetest, -klubidest, rahvamajadest, noortekeskustest, tervise­edenduse ja spordispetsialistidelt oma- ja maavalitsuses.

Asja saab endale ise põnevamaks muuta - asuda liikuma kas koos sõpradega, klassiga, kooliga, külaga. Boonuseks terve seltskond heatujulist reibast rahvast.

Meie omalt poolt pakume loosimist osalejakaartide vahel. Esimene suurem loosimine toimus maikuus, teine tuleb 2010. aasta jaanuaris. Loosimisse lähevad kõik osalejakaardid maikuust detsembrini nende vahel, kes on vähemalt 8 korda kuus tegelnud mingi liikumisvormiga.

Mängureeglid, mis on ühtlasi hea tuju ja tervise retseptiks, on järgmised: tee tervise heaks reibast kõndi 5-7 päeval vähemalt 30 minutit päevas ehk minimaalselt 3-4 tundi nädalas. Kõnniga on vabalt võimalik saavutada vähemalt mõõduka intensiivsusega koormus.
Oleme kaardile kandnud lisaks kõnnile, jooksule, rattasõidule jms tegevusi, mis samuti füüsilist koormust nõuavad, näiteks lumerookimise, maakaevamise.

Täidetud kaardid märgusõnaga "Liikumisharrastaja kaart" palume saata postiaadressil Kreutzwaldi 5, Rakvere 44314 või e-posti aadressil olga.boitsov@l-virumv.ee iga kuu 5. kuupäevaks (kaasa arvatud). Lisage kindlasti oma telefoninumber või postiaadress.
Ole kaasas hea tuju teel!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles