Perefirma Hallik sisenes Rootsi pagaritoodete turule

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagaritoodete valmistaja Maie Jaagu küpsetab õlis kohupiimapalle.
Pagaritoodete valmistaja Maie Jaagu küpsetab õlis kohupiimapalle. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Pärast mitu aastat kestnud põhjalikku eeltööd jõudis Lääne-Virumaa pagarifirma Hallik oma kaubamärgi Hagar nelja tootega Rootsi turule.


Firma tegevjuht Heiki Hallik rääkis, et esimesed toodangu proovipartiid läksid Rootsi teele juulis. Augustis nõudlus firma toodete järele kasvas ja praegu saadab perefirma oma toodangut Rootsi miljoni krooni eest kuus.


Halliku firma tooteid müüakse suure kaubanduskontserni Axfood Group kauplustes Willys ja Hemköp.

Hagari kaubamärgi all

Heiki Halliku arvates on tunnustus seni tehtud tööle see, et tooted on müügis Hagari kaubamärgi all.

"Meie teada ei ole Eesti pagaritööstused seni oma kaubamärgiga tooteid sellises mahus eksportinud," ütles Hallik.

Praegu saab Rootsis kauplustest osta Halliku perefirma pagarite nelja toodet.
"Uut tüüpi kooriksaia ja -sepikut üldnimega Subs ning eelküpsetatud seemnekuklit ja rukkileiba koorikleivana," ütles ettevõtte turundusjuht Marika Tali.

Rootsi eksporditavad tooted küpsetatakse Tapa tehases. "Pärast toote jahtumist ja pakendamist külmutatakse toodet temperatuuril kuni -45 kraadi. Külmutamine tagab toote säilitamisel selle omadused ja struktuuri. Rootsi kliendi lattu transporditakse toode sügavkülmutatuna. Poodidesse jõuavad meie küpsetised juba toatemperatuuril ja värskena. Rootsis on selline pagaritoodete külmutamine laialt levinud," selgitas Marika Tali.

Eksport aitab

Firma tegevjuht Heiki Hallik kommenteeris, et praeguses majandusolukorras siseturul müügimaht ei kasva. Tootjad ja kaupmehed langetavad üksteise võidu hindu ning ääretult tähtis on eksportida. See aitab säilitada tootmismahte ja seeläbi ka töökohti.

"Ka meie ettevõte ei ole pääsenud palkade vähenda­misest, et konkurentsis püsida. Tänane kaubanduse ja tootjate vaheline võitlus on armutu. Usun, et suudame väike­tootjana sellest olukorrast välja tulla ja siis juba kindlamini edasi tegutseda," rääkis Heiki Hallik.

Marika Tali lisas, et praegu arendatakse kahte uut toodet, mille puhul on samuti arvestatud Rootsi tarbija maitseeelistusi.

Lisaks Rootsile müüb Hallik oma pagaritooteid ka Soome.

"Töötame selle nimel, et järgmise aasta algusest on ekspordi püsilepingud sõlmitud poole suuremale mahule võrreldes praegusega," kõneles Tali pereettevõtte tulevikuplaanidest.
Praegu moodustab eksport 16,5 protsenti perefirma ühe kuu toodangust.

Heiki Hallik tunnistas, et tänane olukord toiduainetööstuses ei ole lihtne, piima ja leiba müüakse järjest madalamate hindadega.

Karm konkurents

"Tähendab see seda, et nii tootjad kui ka kaupmehed peavad vähendama kulusid ja üks kiiremaid kulusid, mida on võimalik kiiresti muuta, on tööjõukulu, mida ka kärbitakse," rääkis Heiki Hallik.

Perefirma tegevjuht lisas, et selline tegutsemine vähendab ostujõudu ja see tingib omakorda vajaduse teenuste hindu alandada.

"Kuid majanduses on oma reeglid ja lõputult ei tooda ­miinust keegi. Karm konkurents suretab nõrgemad välja ja allesjäänud ettevõtted saavad monopolideks, kes dikteerivad hindu, ja eelnenud nn tasuta lõunad tuleb meil koos kinni maksta," nentis Heiki Hallik.

Kes on süüdi? Tegevjuhi arvates ei vii süüdlase otsimine kusagile. "Pigem oleks vaja leida
võimalus, kuidas saaksime tänases olukorras kogu tarneahelat aidata, et see oleks jätkusuutlik," arutles Heiki Hallik.

Väljapääsu tekkinud olukorrast näeb ta toidukaupade käibemaksu langetamises.
"Kuidas, millisel perioodil, see on eraldi teema, milles tuleks kõigil osapooltel, nii kaupmeestel, tootjatel kui põllumeestel, kiiresti ühisele arusaamisele jõuda," sõnas Hallik.

Toidu käibemaks on Saksamaal 7 protsenti ja Soomes alates oktoobrist 12 protsenti.
"Juulis toimunud käibemaksu kaheprotsendiline tõus töötab mingis arusaamatus, vastupidises suunas," lausus Heiki Hallik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles