Kohus mõistis Ida-Virumaa valerahalevitajad süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeraha levitajad eelistasid kohti, kus ei olnud võimalik rahatähte eriseadme abil kontrollida.
Valeraha levitajad eelistasid kohti, kus ei olnud võimalik rahatähte eriseadme abil kontrollida. Foto: Peeter Langovits

Viru maakohus mõistis esmaspäeval süüdi üheksa inimest, kes olid süüdistuse järgi seotud Ida-Virumaal valeraha valmistamise ja levitamisega.


Kohus mõistis Vitalile (18), Stanislavile (19), Igorile (29), Stanislavile (18), Viktorile (27), Vjatšeslavile (33), Aleksandrile (23) ja Nikitale (18) kaheaastase tingimisi karistuse poolteise aasta pikkuse katseajaga.

Üheksandana kohtu all olnud 21aastane Erikas sai samuti kaheaastase tingimisi vangistuse, kuid 36-kuulise katseajaga.

Ühtlasi tuleb kohtualustel hüvitada kannatanutele tekitatud kahju kokku 11 873 krooni ulatuses ning tasuda kohtukulud kokku veidi enam kui 109 000 krooni ulatuses.

Prokuratuuri andmetel valmistas kohtualuste illegaalne trükikoda ligi 25 viiesajakroonist rahatähte, millest grupi liikmed üritasid mitmesugustes teenindusasutustes lahti saada.

Valerahaga maksti Kohtla-Järvel ja Jõhvis asuvates väiksemates kauplustes, tanklates ja ühel juhul ka apteegis. Valeraha levitajad eelistasid kohti, kus ei olnud võimalik rahatähte eriseadme abil kontrollida.

Prokuratuur alustas valerahajuhtumite uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad maksevahendi võltsimist ja võltsitud maksevahendi kasutamist.

Võltsitud raha valmistamise eest võib kohus mõista kuni kuueaastase vanglakaristuse, valeraha kasutamise eest aga kümneaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles