Jaan Kallas: PRIA saab toetused õigel ajal makstud

, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti peadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kallas
Jaan Kallas Foto: Pm

Viimastel kuudel on paljud tuttavad ja ka päris võõrad minult küsinud, kuidas PRIA-l praegusel raskel ajal läheb ning kas toetusraha ei saaks ikka kuidagi rohkem, kiiremini ja vähema asjaajamisega.


Olgu kas või natuke ja soovitavalt kõigile, et praegune majandustõusu eelne aeg kergemini üle elada.



Põhimõtted, mille alusel, kuidas ja keda toetatakse, on sätestatud maaelu arengukavas aastateks 2007-2013 ning Eesti kalanduse strateegias samaks ajavahemikuks.


Ainuüksi tänavu jõuab PRIA vahendusel põllumajandus-, maaelu- ja kalandussektorisse üle nelja miljardi krooni toetusraha.



Mõlema dokumendi kandev põhimõte on tõsta meie põllumajandus-, maaelu- ja kalandussektori konkurentsivõimet ja parandada elukeskkonna kvaliteeti maapiirkondades selliselt, et ajaarvamine ei käiks ainult toetusest toetuseni.



Kui need põhimõtted tagaplaanile jätta ning seada ainsaks eesmärgiks lihtsalt igal kalendriaastal üks seitsmendik Euroopast tulevast toetusrahast ühtlase kihina üle Eesti laotada, on tegemist justkui esimese lumega.



See katab korraks maa, kõigil läheb nägu naerule ja tuju heaks, aga kasu on väga lühiajaline. Varsti on õues mudane ja märg ning äsja sadanud lumest jäänud vaid mõni pilt kaamerasse.



Kvaliteedis järele ei anna


Nüüd tagasi loo alguses esitatud küsimuse juurde, kas ei saaks ikka rohkem, kiiremini, väiksema vaevaga.


Mina usun, et saab, ja koostöös põllu­ma­jan­dus­minis­teeriumi kolleegidega oleme juba mõnda aega välja töötanud lahendusi, kuidas muuta toetuste taotlemine ja kasutamine klientidele lihtsamaks ja mugavamaks.



Kõige selle juures peab kehtima siiski üks põhimõte - PRIA ei saa teha järeleandmisi tööprotsesside kvaliteedis.



Näiteid järeleandmiste tagajärgede kohta teistes liikmesriikides on mitu, need väljenduvad kümnetesse ja isegi sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvates trahvitšekkides.



Loodan siiralt, et see ei ole üks neist rehadest, mille otsa peab igaüks ise astuma, vaid suudame õppida teiste hoiatavatest kogemustest.



PRIA tuleb hästi toime


Kuidas siis PRIA-l praegu ikkagi läheb? Kui võrrelda PRIA halduskulusid kogu toetuste eelarvega, on PRIA üks efektiivsemaid omasuguseid asutusi Euroopas.



Seda kinnitavad ka eelmiste toetusperioodide kokkuvõtted.



Aastateks 2004-2006 koostatud riikliku arengukavaga ette nähtud toetustest jõudis PRIA abiga sihile 98,5% ning sama perioodi maaelu arengukava puhul oli see number koguni 99,9.



Üritan teid säästa detailsest ülevaatest praeguse toetusperioodi kohta, kuid kindlasti pole põhjust kahelda, kas 2015. aastal tagasi vaadates need arvud oluliselt eelmistest erinevad.



Ilma keerutamata - PRIA on toetuste menetlemisega kokku lepitud graafikus. Ka PRIA menetlustähtajad on ühed kõige lühemad kogu Euroopa Liidus.



Meil on olnud hea meel korduvalt tutvustada hetkeolukorda riigikogu komisjonidele. Hea meel just sellepärast, et oleme aruteludes enamasti jõudnud probleemide sisuni ning rahvasaadikud tunnetavad ka enda rolli kitsaskohtade lahendamisel.



Vaja omafinantseeringut


Praeguste analüüside kohaselt võib taotlejate omafinantseeringu leidmise võime saada järgneval paaril aastal kõige olulisemaks takistuseks toetusraha kasutamisel.



PRIA võtab taotluse küll vastu, vaatab läbi, koostab pingeread ja teeb otsused toetuste määramise kohta, kuid lisaks toetussummale tuleb ettevõtjal enamasti leida raha ka omafinantseeringuks. Selle puudumisel jääb investeering tegemata ning objektile mõeldud toetusraha sel korral kasutamata.



Tõsi, see raha ei kao küll kusagile ning suunatakse üldjuhul kas järgmiste taotlusvoorude eelarvesse või teistele meetmetele. Riigieelarve tasakaalu jaoks oluliste prognooside koostamise teeb selline olukord aga keeruliseks.



Praegune aeg on kõigile raske - ettevõtjatel on raske leida käibevahendeid, inimestel raske leida tööd, kui see juba kord kaotatud, ning ka riigil on raske hakkama saada vähenevate maksulaekumiste tingimustes.



Samas julgen kogu olukorra raskuse juures endiselt kinnitada, et PRIA haldussuutlikkuse või -suutmatuse tõttu ei jää üksi toetus välja maksmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles