Tsemenditehas: ehitusmaterjalide turg aastal 2010 ei taastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Kunda Nordic Tsement.
AS Kunda Nordic Tsement. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tsemenditootja Kunda Nordic Tsementi tegevdirektor Meelis Einstein järgmisel aastal ehitusmaterjalide turu taastumist ei prognoosi, tema sõnul võib mõningast tõusu loota alles 2011. aastal.


Einstein rääkis BNS-ile, et Kunda tsemenditehas planeerib järgmise aasta eelarve mahu käesoleva aastaga samal tasemel või isegi väiksemana.

Einsteini sõnul on Eestis ehitusturg langenud ligi kaks korda, sama olukord valitseb ka naaberriikides ning see annab Kunda tsemenditehasele kõva tagasilöögi.

"Oleme võimsust kõvasti vähendanud," märkis Eintsein. "Lisaks oleme pidanud ka tööjõudu vähendama ning tänavu neljandas kvartalis plaanime veel viimast korda töötajate arvu vähendada, et uuele aastale puhtalt lehelt vastu minna," lisas ta.

Praegu käivad tema sõnul aga tehases veel viimased ettevalmistused uue põletussüsteemi valmimiseks, mis senise põlevkivi asemel kasutab prügikütust.

"Poolest oktoobrist hakkame katsetama ja veel oktoobrikuu sees peaks uus põletussüsteem valmis olema," selgitas ta.

Einsteini sõnul on üleminek fossiilkütustelt prügikütusele sujuv. "Juba eelmine aasta kasutasime 10.000 tonni prügi," lisas ta.

Einsteini hinnangul oli eelmine aasta prügikütuste osakaal põletusseadmetes vajaminevast kütuses 11 protsenti, käesoleval aastal 16 protsenti ja järgmine aasta prognoosib ettevõte selleks 35 protsenti.

Tuleval aastal kavatseb tehas uues põletusseadmes kasutada 2500 tonni prügi kuus, millest Eestist tuleb 500 tonni kuus ja ülejäänud tuleb importida, rääkis Eintsein.

Ettevõtte majandusaasta aruandest selgub, et Kunda Nordic Tsementi müügitulu kasvas möödunud aastal kahe protsendi võrra 1,2 miljardi kroonini. Kasum eelmisel aastal võrreldes tunamullusega vähenes viie protsendi võrra 420 miljoni kroonini.

Tsemenditehase müügitulust moodustas 48 protsenti eksport ja 52 protsenti eksport, 2007. aastal oli ekspordi osakaal 35 protsenti ja impordi osakaal 65 protsenti.

Aruandeaasta lõpuks töötas ettevõttes 282 töötajat, kelle arvestatud töötasu summa oli 92 miljonit kooni.

Aastavahetuse seisuga on ettevõtte jaotamata kasum 1,63 miljardit krooni.

AS Kunda Nordic Tsement kuulub kontserni Heidelbergcement ning ettevõtte peamiseks tegevusalaks on klinkri ja erinevate tsementide tootmine. Lisaks pakub ettevõte sadamateenuseid ning toodab lubjakivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles