Tööstuse tänaval mindi tagasi minevikku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tore võimlemisetteaste pani saalitäie õpilasi kaasa elama.
Tore võimlemisetteaste pani saalitäie õpilasi kaasa elama. Foto: Meelis Meilbaum

"Kujutame ette, et on aasta 1929. Karge ja külm nagu täna hommikulgi. 80 aastat tagasi sellel hommikul ei olnud selles majas veel ühtegi tundi toimunud."


Need sõnad kõlasid Rakvere Tööstuse tänava koolimajas sel teisipäeval. Aastast 1991 on seal tegutsenud  Rakvere eragümnaasium, majal endal aga oli 80. sünnipäev.



Kool korraldas sel puhul väikese ajarännaku, et vaadata, milline 80 aastat tagasi peetud esimene aktus täpselt välja nägi.

Toona algasid aktused ühislaulmisega, kus lauldi Paciuse hümni. Kirikuõpetajaks kehastunud õpetaja Olav Mäe luges aasta alguse puhul ette palve, mida kordasid ka kõik õpilased ja õpetajad. Laval esitati luuletusi ja näidendeid, mis kõik pärit eelmise sajandi algusest. Üles astusid kõige pisemadki, kes koolis käinud vaid napi kuu. Vanadest lugudest sai kiisu abiga teada, et silmi tuleb pesta. Teises loos õpetati aga aus olema ja mitte valetama.

Võimlemine ja püramiidid, taustaks laul "Kas tunned maad". Aktuse lõpetas näitemäng: XII klass oli ette valmistanud katkendi Oskar Lutsu "Kevadest".

Rakvere eragümnaasiumi direktor Anne Nõgu rääkis, et koolijuhataja kõne pole sellest ajast säilinud, kuid kroonikas on kirjas meenutusi päevadest, kui kool valmis ja aasta algas.

Näiteks et koolimaja võtmed sai koolijuhataja juba 31. juulil 1929 ja majas oli tal olemas ka korter, et linn kinkis koolile tiibklaveri ja õpilased lava eesriided. "See oli suur sündmus, uus koolimaja oli esimene keskküttega hoonena ehitatud koolimaja. Oli lahendatud suitsu- ja vinguajamise probleem," jutustas Nõgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles