Maavanem Einar Vallbaum: Kallid õpetajad!

Einar Vallbaum
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Einar Vallbaum.
Maavanem Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Raske on ette kujutada ametit, mis hõlmaks õpetajale omaselt nii palju erinevaid suhtumisi ja vaatepunkte.


Pisikese algklasside õpilase vaatepunktist on õpetaja eeskuju, teejuht ja autoriteet.



Murdeeas noored näevad õpetajat kui vabadust piiravat ja enese kokkuvõtmist sundivat käskijat.

Keskkooliõpilaste jaoks on õpetaja mõttepartner, teeleidja ja suunakujundaja.

Täiskasvanud näevad oma õpetajat kui äärmiselt sooja ja asendamatut inimest, kes on andnud maailmapildi, teadmised erinevatest valdkondadest ja kujundanud erialavalikuid.

Valitsusinstitutsioonid näevad õpetajaskonnas eelarvega seotud arvestusi, poliitikud võimalikku sihtgruppi, ametnikud koolitus- ja koostööpartnereid.

Kuid õpetaja ei ole ainult amet! Ei ole kõigest institutsioon ega funktsioon!

Õpetaja on see, kes märkab andeid ja aitab koostöös vanematega neid arendada. Õpetaja on nõuandja, ärakuulaja ja soovitaja.

Õpetaja roll ei ole vaid õpetamine, mis kahtlemata on esmane ja kõige vajalikum aspekt. Kuid selle kõrval on õpetaja ka konsultant, kes oskab anda erialaseid ja teaduspõhiseid soovitusi.

Õpetaja on ärakuulaja ja nõuandja, kes puutub kokku noorte inimeste probleemide ja muredega ning aitab leida lahendusi.

Õpetaja on ühiskonna tugisammas, kes aitab luua meie riigi teadmispõhist struktuuri, omades seega palju laiemat pinda, valmistades ette akadeemikuid ja teadlasi.

Selle kõige juures peavad õpetajad olema emotsionaalselt ja psühholoogiliselt väga tugevad inimesed, et neil endil ei oleks muresid või nukrushetki.
See ei ole aga nii. Ka õpetajatel on oma inimlikud tugevused, nõrkused ja emotsioonid.

Ei piisa õpetajate rolli tunnustamiseks vaid ühest päevast aastas. Ka mitte algavast õpetajatekuust. Ehkki see on juba sammuke õpetajatele lähemale minemise, nende väärtustamise ja hindamise suunas.

Õpetajate päev ja algav õpetajakuu ei ole mitte kohustus, vaid võimalus. Võimalus vaadata endasse ja mõelda õpetajate peale, kes on meid kujundanud, aidanud ja edasi viinud.

Emotsiooniderikast õpetajate päeva!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles