Peagi algav leivanädal juhib tähelepanu rukkileiva headele külgedele

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäeval, 5. oktoobril algab XII üleriigiline leivanädal "Rukkileib meie laual", mis kestab 11. oktoobrini.

Eesti Leivaliidu algatatud iga-aastase kampaania eesmärk on juhtida tähelepanu heale ja tervislikule rukkileivale eeskätt laste ja noorte hulgas.

Leivaliidu tegevdirektori Arnold Kimberi sõnul muutub meie maailm üha kirevamaks ka toidu mõttes ja seetõttu peab klassikat ikka meelde tuletama.

"Rukkileib on maitsev ning olnud meie toidulaual tänaseni pea aegade algusest," tõdes Kimber. "Miski ei asenda rukkileiba eestlaste menüüs ei tervislikkuse ega toiteväärtuse poolest ja leib on meile südamelähedane,"
toonitas ta.

Leivanädalal on kindlad rituaalid ja ettevõtmised nagu rukkileiva õnnistamine, uudseleiva viimine presidendilossi, lahtiste uste päevad Eesti
veskites ja pagaritööstustes, näitusmüügid, degusteerimised, temaatilised näitused ning üritused lasteasutustes, koolides ja muuseumides.

Kaasa löövad valla- ja maavalitsused, perearstikeskused, kultuuriasutused ja paljud teised. Üritused toimuvad üle kogu Eesti.

Traditsiooniliselt lõppeb leivanädal lõikuspüha tähistamisega, seekord toimub teenistus Saaremaal, Püha kirikus Pihtlas.

Eesti Põllumajandusmuuseumis tähistatakse leivanädala lõppemist maitsvaima maateemalise leivatordi ja koduleiva konkursiga.

Toimub arutelu teemal: Kas põllumees on põline rikas ning emeriitproffesor Selma Teesalu peab loengu „Rukkileib kui rahvuslik rikkus".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles