Kobraste ehitustegevus paneb Jäneda inimesed muretsema

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koprad on Jänedal tammi ehitamisega kõvasti vaeva näinud, kuid inimestele nende töö ei meeldi, sest loomad on tegutsedes sulgenud ka teetruubi.
Koprad on Jänedal tammi ehitamisega kõvasti vaeva näinud, kuid inimestele nende töö ei meeldi, sest loomad on tegutsedes sulgenud ka teetruubi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Koprad on asunud ­Jänedal Allikaojal tammi ehitama, täites teealuse truubi kõikvõimaliku ­sodiga. Kohalikud kar­davad, et vesi võib ­paisutamisel üle vee­kogu kallaste tõusta.


Jäneda kohalik elanik Eda- Pireth Kramm ütles, et kobraste tegutsemise jäljed Jäneda keskuses vana meierei kõrval teealuses truubis avastas eelmisel  neljapäeval tema poeg, kes parajasti kooli läks.


Tegelikult elavad koprad Jäneda allikate piirkonnas juba ammu, kuid vana tamm, mille loomad ehitasid neli-viis aastat tagasi, on ohutumas kohas, umbes sada meetrit eemal.

"Iseenesest ei ole mul kobraste vastu midagi. Algul, kui jahimehed neile jahti pidasid, oli mul loomadest isegi kahju," ütles naine.

Ta elab vanas meiereimajas ja näeb allikaoja kaldal kobraste "töö" tulemusi pidavalt.

Elu koos kobrastega

"Siin on nad puid närinud ja aidanud võsa harvendada, naersin, et endal tööd vähem. Ilmselt on neid nii palju, et otsivad uusi elukohti," arvas Eda-Pireth Kramm.
Kuid see, et koprad teealust truupi täidavad, teeb naise pisut ärevaks.

Kopratamm koosneb okstest, mudast ja hundinuiadest. "Teealune truup on praktiliselt suletud ja vesi voolab tagasi kuivenduskraavi, mis asub teisel pool Lehtse teeotsa ja mis on tavaliselt kuiv. Kogu see töö on tehtud umbes nelja-viie päevaga ja vesi tõuseb tundidega," muretses Kramm reedel.

Tema hinnangul oli kopratammi juures veetase päeva jooksul oma pool meetrit tõusnud.

Teisel pool teed oli aga ojas veetase umbes samavõrra alanenud. Naine ütles, et kui koprad teetruubi päris kinni panevad, on oht, et vesi hakkab üle kallaste ajama ning teed uputama. "Praegu vesi ainult niriseb truubist läbi," märkis ta.

Jäneda jahisektsiooni jahimees Paul Jalast kinnitas esmaspäeval, et on probleemiga kursis.

Tema arvates asi nii hull ei ole, et vesi üle kallaste tõuseks ja uputama hakkaks. "Vesi läheb truubist veel läbi küll, veetase on siiski natuke tõusnud," ütles Jalast.

Truup vajab puhastamist

Küll aga vajab teetruup jahimehe sõnul sodist puhastamist. "On muidugi võimalus, et pärast puhastamist võivad koprad hakata uut tammi ehitama," tunnistas Paul Jalast ja lisas, et ilmselt tuleb hakata peavalu valmistavatele kobrastele ka jahti pidama.

Jalast meenutas, et kobraste tegevusega oli Jänedal tõsiseid probleeme üleeelmisel aastal. Siis sai neid kütitud ning olukord muutus rahulikumaks.

Paul Jalasti sõnul on kavas hakata üliagarate kobraste vastu võitlema lähiajal. Kobrastele võib jahti pidada augusti algusest kuni aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles