Lukoili tulek Rakveresse kohalikku turgu ei kõiguta

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukoili kontsernine kuuluv tankla Rakveres Parkali tänavas.
Lukoili kontsernine kuuluv tankla Rakveres Parkali tänavas. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Alates septembrikuust kuulub Rakveres Parkali tänavas asuv tankla (endine EIX) Lukoili tanklaketti, kuid Venemaa suurkontserni laienemine läänevirulaste pealinna kohalikku kütuseturgu esialgu ei mõjuta. Nõnda arvasid siinsed kütusemüüjad.


Firma Lukoil esindaja Ignas Jurkonis kommenteeris ostu kui kontserni positsioonide tugevdamist Virumaal. "Kui müügis on meile sobiva hinnaga tanklaid, siis jätkame laienemist nii Virumaal kui kogu Eestis tulevikuski," ütles Jurkonis.



1992. aastast Lääne-Virumaa kütuseturul tegutsenud ASi Raktoom juhataja ja omanik Meelis Toom arvas, et Lukoili tulekul Rakveresse on marginaalne mõju.



"Tegemist oli lihtsalt ühe bensiinitankla omanike vahetusega," nentis Meelis Toom. ASi Kaarma KT juhataja Jüri Vilimaa oli samal arvamusel.



"Iseasi, kui firma Lukoil ka­vatseb tulevikus üles osta veel teisi Lääne-Virumaa tanklaid ja saab turuliidriks. Kohaliku kütuseturu monopolina võib ta hindu mõjutada," arvas Vilimaa. Eesti kütuseturul on Lukoil tegutsenud 1993. aastast. Tänaseks kuulub Lukoili mehitatud teenindusjaamade võrku 37 tanklat üle Eesti.



Lukoil on Venemaa naftatööstuse liider naftaluures, tootmises, puhastuses ja naftatoodete müügis.



OAO Lukoil loodi 1991. aastal asutatud naftakontserni baasil, mis ühendas Lääne-Siberi linnades Langepasis, Urais ja Kogalõmis paiknevaid nafta ja gaasi tootmisega tegelevaid ettevõtteid. Firma nimi on moodustatud nende kolme linna nime esitähest.



Lukoil on nii naftavarudelt kui tootmismahult maailma üks suuremaid naftakompaniisid. Kompanii tegutseb põhimõttel "puuraugust bensiinijaamani", ühendades nafta tootmise, selle töötlemise ning naftatoodete hulgi- ja jaemüügi. Lõpptoodete mahu ning nende müügi suurendamine sise- ja välisturul on kompanii üks ülesandeid.



Tänase seisuga kuuluvad Lukoili koosseisu Venemaa parimad, näiteks Volgogradi, Permi, Nižni Novgorodi ja Uhta naftatöötlustehased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles