Tapa erikooli poisid korraldasid mässu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halvemal juhul saadetakse noor erikooli.
Halvemal juhul saadetakse noor erikooli. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eile kella 20 paiku algas Tapa erikoolis mäss, mille käigus lahkus koolist 12 poissi. Kella neljaks olid kõik noormehed aga tagasi Tapale toodud.


"Tegu oli demonstratsioonesinemisega. Keegi kedagi ei peksnud. Asi on vanglareeglites, mida poisid tahavad koolis kehtestada, kuid mille vastu juhtkond korraldas kella 16 ajal koosoleku," selgitas kooli direktor Ene Kukk.

Nimelt üritavad osad noormehed koolis kehtestada nn vanglareegleid, mille kohaselt uued õpilased peavad nende käest luba küsima, neile aru andma, vahel ka nende asju kandma.

"Selle vastu oli meil eile koosolek, kus me kutsusime poisse üles mitte alluma nendele reeglitele," rääkis Kukk, kelle sõnul püüti poistele selgeks teha, et koolis on teised reeglid, millele tuleb alluda. "Aga need reeglid on visad kaduma," nentis ta.

Selle peale hakkasidki noormehed õhtul protestima: lõhuti ära kuus ukse- ja viis aknaklaasi. "Materiaalne kahju on 6000-8000 krooni, inimeste töötunnid ja parandus umbes 10 500 krooni," rääkis Ene Kukk.

Õhtul käis koolis kohal ka politsei. "Et kooli esimene korrus on videovalve all, siis videolintide ning kasvatajate selgituskirjade abil oleme tuvastanud, kes keda üles keeras ja kes aknad lõhkus," lisas Kukk.

Direktor rõhutas, et tegu ei olnud sellega, et omavahel oleks konfliktis eesti ja vene noored. Samuti polnud sel seotud sellest õppeaastast suletud Puiatu erikoolist Tapale toodud noormeestega. Tapa erikoolis õpib kokku 45 poissi.

"Nendes küsimustes, vanglareeglites, pole eesti ega vene poisse, seal on omad reeglid," viitas ta sellele, et Puiatu kooli näol oli tegu eesti õppekeelega kooliga, Tapal õppisid seni peamiselt vene noormehed.

Tema sõnul on praeguseks teada, et noormehed tahtsid lihtsalt jooksu minna, kuid asi väljus kontrolli alt ja lõhuti mitu akent.

Täna võetakse poistelt seletuskirju, samuti tegeleb poistega kooli personal.

"Kõik spetsialistid on hõivatud, sest poistega tuleb tegeleda individuaalselt. Peame endale esialgse pildi selgeks saama."

Tapa erikoolis sündmuskohal käinud Rakvere politseiosakonna ülemkomissar Lembit Kalda rääkis, et lisaks politseipatrullile tuli erikooli  Ida politseiprefektuuris valves olnud kriminaalpolitseinik Valdo Arula.

Korravalvurite kooli jõudes oli kaheteistkümnest omavoliliselt lahkunud poisist kaks tagasi tulnud.

Üks noorsand hääletas Tapal Rakvere tee ääres, kuid ilmselt ei märganud, et tegemist on politseiautoga. "Hääletaja võeti muidugi peale ja sõidutati erikooli tagasi," jätkas Lääne-Viru politseijuht Lembit Kalda.

Kooli töötajatel õnnestus kinni nabida veel üks põgenik.

Et enamik lahkunud poistest olid pärit Paide kandist, siis asusid põgenikke otsima ka naabermaakonna mundrikandjad. Täna ennelõunal teavitati Paide politseist Rakvere kolleege, et kätte on saadud neli poissi ning neli on veel vabaduses. Kella neljaks olid kõik poisid aga tagasi koolimajja toodud.

Rakvere politseiosakonna ülemkomissar Lembit Kalda selgitas, et hetkel juhtunu kohta mingit menetlust pole alustatud. Enne oodatakse ära kooli avaldus ja siis selgub, kas alustatakse kriminaal- või väärteomenetlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles