Küsitlus: Kas raamatukogu külastatavus on eelmise aastaga võrreldes tõusnud?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekti lõppedes saab elektroonilisi kanaleid kaudu ligipääsetavaks kokku 240 000 lehekülge kirjandust.
Projekti lõppedes saab elektroonilisi kanaleid kaudu ligipääsetavaks kokku 240 000 lehekülge kirjandust. Foto: Peeter Langovits
Ene Heide

Kadrina raamatukogu juhataja

Jah, aktiivsemalt kasutatakse kohapeal lugemise võimalusi - ajalehed, ajakirjad, samuti internetti, võetakse osa raamatukogu korraldatud üritustest.

Viimasel ajal on raamatukogu saanud populaarseks noorte kooskäimise kohaks. Nädalalõpul tulevad noored õppurid Eestimaa eri paikadest oma kodukohta tagasi ja mõnusaks kokkusaamise ja suhtlemise kohaks on raamatukogu.

Noorte seas on väga populaarne õppekirjanduse kasutamine (linnaraamatukogudest on raskem õppekirjandust kätte saada, õppurite arv on suurem).

Ilukirjandusest on noorte seas populaarsemad Stephenie Meyeri Videviku sari ja Mihkel Raua "Musta pori näkku".

Vanemad lugejad eelistavad elulooraamatuid tuntud eestlastest. Meesterahvad armastavad jätkuvalt II maailmasõda kajastavat kirjandust. Naised loevad palju psühholoogiaraamatuid (lemmikud on Anatoli Nekrassovi ja Osho teosed).

Raamatukogu tegevust on elavdanud möödunud aasta lõpul loodud MTÜ Kadrina Kirjandusklubi.


Tiina Kriisa

Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist

Raamatukogu külastatavuse arv eelmise aasta sama perioodiga võrreldes (jaanuar-september) on oluliselt kasvanud - 5712 külastust rohkem. Kasvanud on ka kojulaenutuste hulk - kasv 11 652 laenutust, suurenenud on ilukirjanduse osakaal.

Perioodika lugemissaali külastatakse samuti aina rohkem. Kui varem oli keskmine lugemissaali külastaja pigem pensioniealine mees või naine, siis nüüd on selleks noor (loe: tööealine) mees.

Internetipunkt on populaarseim koolipoiste hulgas.

Enim nõutud raamatute pingereas troonivad elulooraamatud, neid ootavad järjekorras mitukümmend inimest. Viimase aja nõutumatest raamatutest võiks nimetada Mari Tarandi "Ajapildi sees", Eino Baskini "Naer läbi pisarate" ja Maire Aunaste "Mitte ainult meestest", ilukirjandusest näiteks Sofi Oksaneni "Puhastus".

Suhteliselt populaarsed on raamatukogus ka üritused, mis on üldjuhul tasuta.

Raili Elmest
Tamsalu raamatukogu

Raamatukogu külastatavus hakkas tõusma eelmise aasta jõulude eelsel ajal.

Üllatav on ka pidev internetikasutajate arvu tõus, palju on perioodika lugejaid. Raamatulaenutus on jäänud samale tasemele.

Meil on palju huvitavaid lasteraamatuid, kahju, et kõik lapsed ei armasta lugeda. Loevad algklasside tüdrukud, poisid armastavad arvutimänge.

Endiselt on kõige populaarsemad elulooraamatud ning neid küsitakse juba siis, kui raamatud pole veel müügilegi jõudnud. Inimesed pöörduvad meie poole nii isiklike kui sotsiaalsete probleemidega, näiteks kuidas kirjutada CV, kust leida tööd, kuidas kasutada internetipanka, maksta makse jne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles