Krediidiinfo küsib firma kiitmise eest raha

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsused tahavad toimivat finantsautonoomiat. Pilt on illustratiivne.
Omavalitsused tahavad toimivat finantsautonoomiat. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Krediidiinfo pakub ettevõtetele tunnustuskirja, mille väljastamise eest küsitakse ligi 5000 krooni.


Kui suure ettevõtte jaoks on summa väike, siis väiksemale ettevõttele hakkab asi tunduma väljapressimisena.

Tuntud Rakvere muusik Andrus Albrecht, keda laiem avalikkus rohkem Bonzo nime all tunneb, rääkis, et mõne aja eest helistati talle Krediidiinfost ja õnnitleti, et mehele kuuluv osaühing on väga tubli olnud ja Krediidiinfo on otsustanud Bonzot vastava sertifikaadiga premeerida.

"Mul oli väga hea meel, loomulikult on tore, kui inimest tunnustatakse," lausus Bonzo.

Maksa 4800 krooni

Hea meel lõppes aga kiiresti, kui telefonist kostis, et sertifikaadi väljastamise eest tuleb tasuda 4000 krooni, millele lisandub veel käibemaks, kokku seega 4800 krooni.

Bonzo helistas Krediidiinfo üldnumbril, et kontrollida, ega keegi temaga halba nalja ei tee või ei ürita lihtsalt raha välja petta. "Mulle öeldi, et jah, ongi nii," lisas laulja.

Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger ütles, et tegemist on Krediidiinfo diplomiga, mida väljastatakse vaid kõrge reitinguga ettevõtetele.

"Ettevõttele annab see võimaluse ennast krediteerijatele ja partneritele heast küljest tutvustada. Töötajatele aga on see signaal sellest, et nad töötavad stabiilses ja edukas firmas, kus töökoha kaotused on vähetõenäolised," kinnitas Jäger.

Aktsiaseltsi KEK Elekter juhataja Alar Kivistik ütles, et nende firma ostis mullu Krediidiinfo diplomi, sest sellest on kasu riigihangetel osalemisel.

"Mullu võtsime osa mitmest suurest riigihankest ja diplomi koopia lisamine hankedokumentidele annab mõninga eelise," lausus Kivistik. "Seeläbi sain ka hankijatelt pikemaid tähtaegu, sest diplom tõendab, et firma krediidireiting on hea," lisas ta.

Tänavu ei ole KEK Elekter diplomi järele vajadust tundnud ja seetõttu pole seda ka välja ostnud. "Ega mingit ostmise kohustust ei ole ja Krediidiinfo andmebaasis on ikka kirjas, milline on firma krediidireiting," kõneles firmajuht.

Nagu väljapressimine

Virumaa Teataja püüdis asja uurida ka meie maakonna ühest parima krediidireitinguga firmast Kunda Nordic Tsement, kuid sealt keelduti kommentaaridest ja ei avaldatud, kas ettevõte on Krediidiinfo diplomeid välja ostnud.

Bonzo hinnangul meenutab Krediidiinfo käitumine väljapressimist.

"Mul on kodus päris mitu tunnustust, mis ma olen oma plaatide eest saanud, kui iga tunnustuse eest peaks rämedalt pappi välja käima, oleks mõistlik hoopis pillid kotti panna," oli Bonzo otsekohene.

Alar Jäger ütles, et näiteks audiitori tunnistuse saamiseks on samuti vaja tellida teenus, mille tulemuseks on kinnitus, et ettevõte vastab nõuetele ja kõik on korras.

"Meie töö on krediidiriskide hindamine ja kui ettevõttel on need madalad ja vastavalt sellele reiting kõrge, siis väljastame ka vastava tunnistuse. Kui ettevõte seda ei vaja, siis see on tema otsus ja keegi teda sundida ei saa," sõnas Jäger.

Miks tunnistuse eest sellist summat küsitakse, Jäger ei kommenteerinud. Küll on aga Krediidiinfo kliendihaldur Raivo Tulva öelnud aasta eest Raplamaa ajalehele Nädaline, et väljastustasust suurema osa moodustab arvutiprogrammi maksumus, mis reitingut arvestab.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles