Tapa vald valis esimesed valla aukodanikud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pärn.
Priit Pärn. Foto: Toomas Huik

Tapa vallavolikogu otsusega määrati Tapa valla esimesteks aukodanikeks Aurelie Kaldoja ja Priit Pärn.


Aurelie Kaldoja on sündinud 2. aprillil 1921.

Koolmeistritööd alustas ta 1944. aastal Koila 4-klassilise kooli õpetajana ja juhatajana. Aastatel 1952- 2001 oli Kaldoja seotud tööga Tapa koolis - olenemata kooli parasjagu kasutusel olnud nimest. 1964. aastast oli ta üheaegselt ka Tapa õhtukooli juhataja ametis.

Pedagoogina töötas Kaldoja 57 aastat, sellest 42 aastat Tapa keskkoolis ja gümnaasiumis. Aurelie Kaldoja õpetas lastele eestlaslikku jonni A. H. Tammsaare teoste põhjal, sügavat inimhinge tundmist J. Liivi luule kaudu, Eesti ajaloo õiget käsitlemist E. Kippeli "Meelis" näidete varal jne.

Vabal ajal käis Aurelie Kaldoja naiskooris Leelet laulmas ning tegi seda ka aastaid hiljem segakooris Leetar.

Tapa linn on Aurelie Kaldojat tunnustanud 2000. aasta tegija tiitliga. Lisaks tööle ja perele jätkus pedagoogil aega ka oma kodu kaunistamiseks, mida tunnistab silt "Tapa linna "Kauni kodu" konkursi võitja 1999. aastal" tema kodumaja külalistetoas.

Priit Pärn on sündinud 26. augustil 1946 Tallinnas. Lapsepõlveaastad veetis ja keskkooli lõpetas ta Tapal.

1970. aastal lõpetas Priit Pärn Tartu ülikooli bioloogiateaduskonna. Aastatel 1970-1976 töötas Tallinna botaanikaaias taimeökoloogina, seejärel kunstniku-lavastaja ja režissöörina Tallinnfilmi stuudios Joonisfilm, 1994. aastast stuudios Eesti Joonisfilm.

Kuuekümnendate lõpust alates on Priit Pärn tegev põhiliselt karikaturisti ja illustraatorina, 1980. aasta algusest üha enam vabagraafikuna.

Viimase paarikümne aasta jooksul on Priit Pärnal olnud üle 30 isikunäituse Euroopa riikides ja Kanadas.

Palju aastaid on Pärn töötanud ka õppejõuna. Ta on õpetanud Soome, Norra, Saksamaa, Šveitsi, Hispaania, Belgia, Hollandi ja Inglismaa filmikoolides, pidanud väiksemaid töötubasid Austraalias ja Kanadas. Alates 1994. aastast on Pärn Turu kunstiakadeemia (Soome) animatsiooniosakonna kunstiline juht, 2006. aastast juhib Eesti kunstiakadeemias loodud animatsiooni osakonda.

Pärn on stsenaristi, kunstniku ja režissöörina teinud joonisfilme, hulga lühivorme-reklaame jne. Peaaegu kõikidelt maailma tähtsamatelt ehk A-kategooria animafestivalidelt on ta saanud auhindu.

Aukodaniku nimetus antakse erilise auavaldusena Tapa vallale osutatud väljapaistvate teenete eest vastavalt Tapa vallavolikogu otsusele.

Tapa valla aukodaniku nimetus antakse välja sobiva kandidaadi leidmisel üks kord nelja aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles