President sai Haljalast kingiks kotitäie tarkuseteri

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja autähise ideekavand.
Õpetaja autähise ideekavand. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

President Toomas Hendrik Ilves avas täna Haljala gümnaasiumis antud loenguga "Tagasi kooli nädala" ning tutvus ka õpetaja autähise esialgse kavandiga.


President kõneles kooli gümnaasiumiosale antud tunnis õpetajatest ja õpetaja rollist inimese elus. "Suurim mõju peale vanemate ongi inimesele õpetajal," rääkis ta.

Ilves, kes on ise samuti õpetaja olnud, rõhutas, et õpetajate töö on väga vastutusrikas ja mõju ei pruugi alati olla loodetud või selgub see alles aastate pärast. Ta parafraseeris mõtet, et kui õpid endale, õpid ühe jaoks, kui pead õpetama, õpid kahe jaoks."Üks raskemaid ja üks paremaid ameteid," ütles ta.


President tutvus ka õpetaja autähise kavandiga. "Minu meelest on kõik ettevõtmised, kus näidatakse austust ühe kõige tähtsama ameti vastu, teretulnud ja ma loodan väga, et me näeme rohkem sellised ettevõtmisi Eestis," ütles Ilves Virumaa Teatajale.

Haljala gümnaasium kui Virumaa vanim tegutsev kool tuli välja mõttega püstitada Haljalasse Eesti õpetaja ausammas. Tähise esialgne kavand on olemas, autor on Mati Karmin.

Autähisel on tahvlimotiiv, kus ühel pool aabitsakukk ja teisel pool peegel, selle ümber munakividest ala, kus peal ilmakaared.

Kooli direktor Kaido Kreintaal tundis heameelt, et president pidas autähist tähtsaks ja tuli kooli kohale.

Et autähise mõte sai alguse ühest õpilase Rainer Eluri tööst, mis kandis nime "Tarkusetera", kingiti presidendile kotitäis rukkiteri, kotile oli trükitud "Haljala tarkuse terad".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles