Maavanemaid linnapeadeks lubav eelnõu jõuab riigikogu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tamm.
Urmas Tamm. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Parlamendi põhiseaduskomisjon saatis teisipäeval riigikogu ette teisele lugemisele eelnõu, mis kaotaks ametist lahkunud riigiametnikele praegu kehtiva piirangu.


Muudatuse jõustumine võimaldaks ka näiteks maavanematel ametist lahkudes linnapea või vallavanemana tööle asuda.

Piirangu kadumine lubaks näiteks Pärnu praegusel maavanemal Toomas Kivimäel saada Pärnu linnapeaks.

Seadusemuudatuse annaks ka Keskerakonnale võimaluse koalitsiooniläbirääkimiste käigus käia oma esinumbri Peeter Võsa asemel Rakvere linnapeakandidaadina välja endise Lääne-Viru maavanema Urmas Tamme.

Tamm kogus kohalike omavalitsuste valimisel 129 häält ja pääses Keskerakonna nimekirjas Rakvere linna volikogusse.

Kui praegu näeb avaliku teenistuse seadus ette, et riigiametnik ei või kolme aasta jooksul pärast ametist vabastamist asuda tööandja teenistusse, kelle üle on ta viimased kolm aastat süstemaatiliselt järelevalvet teostanud, siis eelnõu järgi selline piirang riigiametisse ja omavalitsusse tööle minekule ei laieneks.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Väino Linde ütles BNS-ile, et eelnõu jõuab riigikogu ette järgmise nädala teisipäeval ning kui selle teine lugemine lõpetatakse, toimub neljapäeval muudatuste lõpphääletus.

Eelnõu algatanud sotsiaaldemokraatide ja roheliste sõnul takistab kehtiv piirang niigi väheste võimekate ja ennast juba tõestanud riigiametnike jätkamist vastutavatel kohtadel avalikus teenistuses.

Pühapäeval toimunud kohalikel valimistel pääses erakondade ja valimisliitude nimekirjades linna- ja vallavolikogudesse seitse Eesti maavanemat.

Parima valimistulemuse tegi Pärnu parteitu maavanem Toomas Kivimägi, kes sai Pärnus valimised võitnud omanimelise valimisliidu nimekirjas 5341 häält.

Häälte arvult järgnes Kivimäele Võru maavanem, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Ülo Tulik, kes pälvis Võru linnas 524 valija toetuse.

Jõgeva reformierakondlasest maavanemat Viktor Svjatõševit toetas Jõgeval 129, Põlva IRL-i kuuluvat maavanemat Priit Sibulat Valgas 104 ning Hiiu reformierakondlasest maavanemat Hannes Maaselit Käinas 63 inimest.

Kuusalu vallas osutus 55 häälega valituks Harju keskerakondlasest maavanem Värner Lootsmann ning Kundas 43 häälega Lääne-Viru maavanem, Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Einar Vallbaum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles