Noored ratturid lõpetasid hooaja duatloniga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebavere duatlon. Ivar Vaab.
Ebavere duatlon. Ivar Vaab. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ootamatult maha sadanud paksu lume alla mattunud radadel peetud esimese Ebavere duatloniga jäi Väike-Maarja rattapoistel läinud pühapäeval seljataha edukas rattasuvi.


Team Rattapood Cup/Kalevi jalgrattakooli noorte mägirattasari 2009, mis koosnes seitsmest suve kestel Eesti eri paigus peetud etapist, tõi hulga auhinnalisi kohti Lääne-Virumaale.


Sarja koondkokkuvõttes saavutas M18 vanuseklassis ülekaalukalt esikoha Väike-Maarja rattasõitja Ivar Vaab, kes tegi häid sõite ka Elion Estonian Cupi pikkadel rattamaratonidel.

Samas vanuseklassis sai kuuenda koha samuti Väike-Maarja rattur Henry Kaevu, Hawaii Expressi rakverlasest rattasõitja Kristjan Vidder oli üheteistkümnes.

Aastase tööga medalitele


Ka M14 vanuseklassi esikoht tuli 43 osaleja hulgas Lääne-Virusse, selle võitis Alvar Urbas Väike-Maarjast. Kaksikvõidu kindlustas teise kohaga Sten Arulaan (Väike-Maarja).

Mõlemad noormehed treenivad rattasõitu Kiltsi põhikooli direktorist rattatreeneri Alar Krulli käe all ning häid tulemusi saavutasid sarjas ka nende treeningukaaslased: Kert Puusta oli viies, Gert Raidla kümnes, Tõnis Saar 12. ja Martin Teder 15.

M12 klassis oli samasse treeningrühma kuuluv Väike-Maarja poiss Tair Stalberg 13., N12 klassis sai koos M10 vanuseklassi poistega 26. koha Maris Õispuu Rakke spordiklubist.

Läinud pühapäeval panid Alar Krulli treeningrühmas harjutavad noored Ebavere lumelörtsistel radadel peetud Ebavere duatloniga (1 km jooksu, 3 km rattasõitu ja 1 km jooksu) punkti edukale hooajale, kus eespool nimetatud saavutuste kõrval toodi maastikuratastel koju ka Eesti MV medalid: pronksi sai Ivar Vaab M18 klassis, kulla Sten Arulaan M14 klassis, pronksi Kert Puusta M14 klassis.

Lisaks võitis Ivar Vaab rohkesti medaleid trekisõidus.

"Maanteesõidus, kus poisid said rattad kätte alles kolm päeva enne starti, läks Eesti MV-l samuti hästi, raskel rajal 13 lõpetanu seas oli kolm Väike-Maarja poissi, parimana oli Alvar Urbas kuues," lisas Krull.

Hästi on poistel läinud ka Elion Cupi etappidel poolmaratoni rajal, kus oma vanuseklassis on pidevalt toodud auhinnakohti.

"Poistel on hea põhi all, nad on varem harrastanud teisi alasid - maadlust või suusatamist või pallimänge - ning nad on sitked, füüsiliselt tugevad," tunnistas koolijuhist treener.

Poisid iseloomustasid neli-viis korda nädalas toimuvaid rattasõidutrenne kui väga ägedaid tunde, kus on küll vahel raske, aga pole kunagi igav.

Enne Kiltsi tulekut Tallinnas kümme aastat Kalevi jalgrattakoolis treeneriametit pidanud Alar Krull leiab, et kui Lääne-Virumaal on nii andekaid ja hakkajaid noori teisigi, siis võiks hakata siinkandis jalgrattasporti tõsisemalt harrastama.

Rattasõitjad spordiklassi

"Rahvaspordina on jalgrattasõit Virumaal väga populaarne. Miks ei võiks aga siit maanurgast sirguda mõni tulevane profirattur, nii nagu neid on kasvanud välja Jõgevamaalt," arutles Krull. "Poistele on suureks eeskujuks, et Väike-Maarjas elab Prantsusmaa profimeeskonda Cofidis kuuluv rattur Kalle Kriit, kes hiljuti võitis Tartu maratoni rajal Euroopa MV hõbeda maastikuratta maratonis."

Ühe sammuna plaanib tarmukas rattaaktivist Kiltsi põhikoolis tööle panna seitsme-kaheksa rattapoisiga spordiklassi, sest teab oma kogemustest, et tõsist harjutamist ja õppimist on teisiti raske ühendada.


"Ka treenida on jalgratturitel kergem hulgakesi koos grupis kui üksinda oma koduradadel, kus suured koormused ja pikad sõidud hakkavad sportlase vaimu väsitama ning loobumisi tuleb rohkem ette," lisas Krull.

Eesti Jalgrattaliidu ja haridusjuhtide toetus on Krulli sõnul spordiklassi avamiseks olemas. Vaja on veel omavalitsuse - Väike-Maarja valla - otsust kuulda. Kui kõik laabub, võib niisuguse spordiklassi avada juba järgmisel õppeaastal.

Pärast ekstreemsetes oludes peetud Ebavere duatloni, kus noortest võttis võidu Kert Puusta, jäävad Väike-Maarja valla noored rattapoisid aga treeneri loal paarinädalasele puhkusele. Et seejärel hakata üheskoos saalitrenni tehes ning suusatades põhja laduma uuele rattasuvele.

Tabloo
Ebavere I duatloni (1 km jooksu, 3 km rattasõitu, 1 km jooksu) tulemused, Ebavere tervisespordikeskuses 18. oktoobril, noored: 1. Kert Puusta 43.38; 2. Gert Raidla 50.04; 3. Tõnis Saar 50.52; 4. Tair Stalberg 55.20. Neiud: 1. Grete Steinburg 52.22. Mehed: 1. Meelis Veilberg 38.01; 2. Ivar Vaab 39.59; 3. Siim Eilo 40.48; 4. Helar Kriisa 43.00; 5. Aimar Türbsal 43.38; 6. Tiit Sinisalu 47.23.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles