Rakvere mees protesteeris kõndides kliimamuutuste vastu

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Jaakus juhtis kõndides kliimamuutustele tähelepanu ka eelmisel aastal.
Allan Jaakus juhtis kõndides kliimamuutustele tähelepanu ka eelmisel aastal. Foto: Eva Klaas

Erakond Eestimaa Rohelised korraldas laupäeval rahumeelse kliimakõnni Tallinna vanalinnas, kus rõhuti keskkonnateadlikule käitumisele.


Rakveres võitles kekkonnateadlikkuse eest siinne roheliste eestkõneleja Allan Jaakus, võttes ette retke linnavalitsuse eest vallimäele, et juhtida tähelepanu globaalsete kliimamuutuste negatiivsetele külgedele.

Jaakus kutsus kliimakõnnil osalema ka kõiki rohelise maailmavaatega inimesi, kuid paraku ei olnud tulijaid, mis ei seganud mehel üksi kõndi ette võtmast.

"Kui kliima soojeneb , sagenevad liivatormid ja tekivad kõrbealad , kus elada ei saa, siis paraku peavad inimesed mujale kolima ning see puudutab ka Eestit. Nii võib tekkida olukord, kus meie lagunevad majad hõivatakse kaugete immigrantide poolt," tõi Jaakus näite ühest võimalikust ohust.

Mees juhtis tähelepanu ka sellele, et praegu leiab Rakveres liigirikkaid taimede kasvukohti, kuid kunagi ei pruugi siin enam nii ilus jalutada olla.

"Säästlik eluviis võiks olla Eesti Nokia," sõnas Jaakus, kelle hinnangul pole see oluline ainult keskkonnateadlikkuse seisukohalt vaid aitab ka raha kokku hoida.

Tallinnas osales kliimakõnnil , mis kulges Riigikogu juurest üle Vabaduse väljaku Tammsaare parki, paarkümmend inimest. Kliimakõnni eestvedaja, Noorte Roheliste liikme Rasmus Lahtvee sõnul tekkis aktiivne arutelu ning peatuskohtades ka möödakäijad ligi ja küsisid asjalikke küsimusi.

"Tunti huvi näiteks, kas Eestis põlevkivi energiale alternatiivi ei ole. Siis sai vastatud, et tegelikult on siin võimalik arvestatavalt tuuleenergiat kasutada," rääkis Lahtvee.

Lahtvee sõnul oli kõnni eesmärgiks inspireerida inimesi teadvustama kliimakriisi ja leidma võimalusi kliimamuutuste mõju vähendamiseks.

18. detsembril toimub Taanis Kopenhaagenis Kliimakonventsiooni osapoolte 15. tippkohtumine, kus püütakse kokku leppida olulisi samme kliimamuutuste ohjeldamiseks. Teadlaste hinnangul on Maa atmosfääri süsihappegaasi (CO2) pikaajalise kontsentratsiooni ohutu tase õhus kuni 350 ppm (miljondikku), mis on praeguseks juba ületatud.

Roheliste algatus oli osa ülemaailmsest aktsioonist, 24. oktoobril toimus tuhandeid kliimaprobleemidele pühendatud üritusi üle kogu maailma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles