Porkuni järv hakkab madalveest üle saama

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Porkuni järv paksu jää- ja lumekihi all.
Praegu on Porkuni järv paksu jää- ja lumekihi all. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tänavu augustis ja septembris langes Porkuni järvede veetase ligi meetri võrra, arvestades maksimaalset veehulka. Oktoobri lõpus on vesi hakanud taas tõusma.


"Olukord oli ikka juba üsna katastroofiline, eriti hullusti langes veetase septembris. Mina elan Aiajärve ääres, seal põhi juba paistis," rääkis MTÜ Porkuni juht Ain Aasa.
Kuigi rahvas teab Porkuni järve eelkõige kui ühte veekogu, koosneb see tegelikult neljast veesilmast: Suur-, Aia-, Iiri ja Väikejärvest.

"Suurjärvest truupide alt vesi enam teistesse järvedesse ei voolanud," tõdes loodushuviline Ain Aasa.

Aasa sõnul on Porkuni järve vesi viimaste päevade jooksul tõusnud oluliselt, umbes 20 sentimeetri võrra, ning praegu ohtu kalade elule ei ole.

Porkuni järve veetase küll ongi kõikuv, kuid enamasti langeb see liiga madalale talvel või varakevadel, vahel ka põuasel suvel. "See, et vett sügisel nii väheks jäi, oli üllatus. Oli juba tunne, et järv kuivab päris ära," ütles Aasa.

Porkuni äärde järvekivile kinnitati hiljuti skaala, kus igaüks võib vee tõusu ja langemist jälgida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles