Erikomisjon võib hakata uurima Ojulandi kampaaniakulusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland ja Robert Antropov kehastusid viimaste riigikogu valimiste valimiskampaanias ühel üritusel Marilyn Monroe'ks ja Elvis Presley'ks.
Kristiina Ojuland ja Robert Antropov kehastusid viimaste riigikogu valimiste valimiskampaanias ühel üritusel Marilyn Monroe'ks ja Elvis Presley'ks. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Parlamendi korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimehe Jaanus Marrandi sõnul võib komisjon hakata uurima, kes tasus praeguse eurosaadiku Kristiina Ojulandi riigikogu valimiste eelsete pidude kulud.


Marrandi ütles BNS-ile, et tema hinnangul peaks komisjon pöörduma järelepärimisega Reformierakonna poole, et saada selgust, kas Ojulandi valimispidude korraldamise kulud sisalduvad partei valimiskulutuste aruandes.



"Kuskilt need arved tulid ja keegi need tasus," lausus ta. "Saame juhinduda Ojulandi enda ütlemistest ajakirjanduses, et tema ei tea nende tasumisest midagi. Seetõttu peaks seda teadma erakond."

Marrandi sõnul tulekski komisjonil täpsustada, kas pidude kulud tasus erakond või juriidiline isik, sest kui seda tegi viimane, on rikutud seadust.

Erikomisjon hakkab tema sõnul küsimust arutama ilmselt oma järgmisel, 9. novembril toimuval istungil.

Äripäev kirjutas teisipäeval reformierakondlasest riigikogu liikme Robert Antropovi kampaaniakulude dokumentidele viidates, et Ojuland ja Antropov pidasid parlamendivalimiste kampaania käigus kaks ühist pidu Rakvere ööklubis Lokaal, mille korraldamise kulud, 72 600 krooni, pidid poliitikud omavahel jagama.

Kui Lokaali omanik OÜ Revalekspress saatis Antropovi arve kampaaniat korraldanud reklaamifirmale Droom, siis Ojulandi 36 300-kroonine osa saadeti osaühingule Jatrimpan, mis kuulub tema nõunikule Andrus Viksile.

Ajaleht kirjutab, et Ojuland oma kampaaniakulutusi eraldi ei deklareerinud ning samuti pole pidude eest saadetud arvet Reformierakonna kuluaruandes, samas kui seaduse kohaselt ei tohi firmad poliitikutele annetada ning poliitikud peavad kõik valimiskampaania kulud ja tulud deklareerima.

Marrandi avaldas lootust, et 9. novembriks on selgemaks saanud ka reformierakondlaste Jaanus Rahumäe ja Robert Antropovi valimiskampaania rahastamise küsimus. Tema sõnul on positiivne, et Rahumägi on andnud asja uurimiseks prokuratuuri.

Samas lisas Marrandi, et komisjonil on võimalik kutsuda Rahumägi ja Antropov vajadusel ka enda juurde lisainformatsiooni ja selgitusi andma. "Praegu on kogu sellest juhtumist raske aru saada, sest seal on kohati väga segaseid käike. Kuid meil on võimalik nende inimeste endiga kohtuda," ütles Marrandi.

Rahumägi ütles esmaspäeval BNS-ile, et andis prokuratuurile üle kõik tema käsutuses olevad materjalid oma vaidluse kohta reklaamibürooga, mis tema sõnul lükkavad ümber Äripäevas avaldatud väited.

Rahumägi kinnitas, et tal oli üle aasta tagasi reklaamibürooga Droom eraisikuna tsiviilvaidlus tasumisele kuuluva summa üle. "Vaidlesime, kuni jõudsime kokkuleppeni. Oleme suhted aumehelikult lõpetanud," ütles Rahumägi.

Enda sõnul andis ta materjalid üle, et prokuratuur kui erapooletu instants saaks hinnata, kas tema tegudes on mingit seaduserikkumist või mitte. "Prokuratuuri ülesanne on avalikku huvi korral kontrollida erinevaid materjale ja otsustada pärast nendega tutvusmist, kas on põhjust menetlust algatada."

Äripäev kirjutas eelmisel reedel, et Rahumägi ja Antropov sattusid konflikti võlgade sissenõudjatega, kes viitavad oma nõuetes sellele, et riigikogu valimiste eel tehtud reformierakondlaste kampaaniat on rahastatud varjatult ja seadust rikkudes.

Ajaleht kirjutas osapoolte vaidlusest selle üle, kas valimiskampaania kulud vastasid tegelikkusele või on reklaamifirma Droom osa kulusid võtnud laest ja nõuab neid poliitikutelt alusetult.

Võlanõudjad näitavad, et osa Rahumäe ja Antropovi kampaaniakulusid tasuti erinevate ettevõtete poolt, mis on Eestis seadusega keelatud. Nii on Rahumäe ligi 1,7 miljoni kroonisest kampaaniakulust maha arvatud firmade tasutud 828.000 krooni.

Antropovi kampaaniakuluks näidatakse 2,2 miljonit krooni ja sellest on arvatud maha 681 000 krooni, mille tasusid kaks firmat.

Mõlema poliitiku kinnitusel on sellised süüdistused alusetud. Nende kinnitusel on tegemist laimuga, mille avalikustamise ähvardusel üritatakse raha saada. Sama kinnitavad ka firmade esindajad, kes võlanõudjate koostatud hagis on märgitud poliitikute rahastajatena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles