Seadusemuudatus lubab maavanemad linna- ja vallajuhtideks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Parlament võttis neljapäeval vastu seadusemuudatuse, mis kaotab ametist lahkunud riigiametnikele seni kehtinud piirangu ning lubab näiteks Pärnu praegusel maavanemal Toomas Kivimäel saada Pärnu linnapeaks.


Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 72 ja erapooletuks jäi viis riigikogu liiget.

Kui praegu näeb avaliku teenistuse seadus ette, et riigiametnik ei või kolme aasta jooksul pärast ametist vabastamist asuda tööandja teenistusse, kelle üle on ta viimased kolm aastat süstemaatiliselt järelevalvet teostanud, siis muudatuse jõustumisel selline piirang riigiametisse ega omavalitsusse tööle minekule ei laiene.

Muudatus võimaldab seega ka näiteks maavanematel ametist lahkudes linnapea või vallavanemana tööle asuda. Kehtiva korra kohaselt saavad nad küll valimistel kandideerida, kuid ei tohi hakata hiljem omavalitsusjuhina tööle omavalitsuses, mille üle on nad teinud eelnevalt järelevalvet.

18. oktoobri kohalikel valimistel pääses erakondade ja valimisliitude nimekirjades linna- ja vallavolikogudesse seitse Eesti maavanemat.

Parima valimistulemuse tegi Pärnu parteitu maavanem Toomas Kivimägi, kes sai Pärnus valimised võitnud omanimelise valimisliidu nimekirjas 5341 häält. Häälte arvult järgnes Kivimäele Võru maavanem, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Ülo Tulik, kes pälvis Võru linnas 524 valija toetuse.

Jõgeva reformierakondlasest maavanemat Viktor Svjatõševi toetas Jõgeval 129, Põlva IRL-i kuuluvat maavanemat Priit Sibulat Valgas 104 ning Hiiu reformierakondlasest maavanemat Hannes Maaselit Käinas 63 inimest.

Kuusalu vallas osutus 55 häälega valituks Harju keskerakondlasest maavanem Värner Lootsmann ning Kundas 43 häälega Lääne-Viru maavanem, Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Einar Vallbaum.

Seadusemuudatus jõustub üldises korras ehk kümme päeva pärast Riigi Teatajas avaldamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles