Tollitöötajad kontrollivad kütusekasutajaid

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tolliametnike kohustuste hulka kuulub kütuse kontrollimine.
Tolliametnike kohustuste hulka kuulub kütuse kontrollimine. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tollitöötajate igapäevatöö juurde kuulub rutiinne kontroll, avastamaks keelatud kütuse kasutajaid. Neljapäeva ennelõunal jäi Rakveres Posti tänavas tollitöötajale vahele sõiduauto Mercedese juht, kes kasutas oma sõidukis keelatud erimärgistatud kütust.


Mees tunnistas oma viga. Põhjenduseks tõi ta tööpuuduse ja majanduslikult keerulise olukorra. "Eks igaüks vaata, kuidas odavamalt saab," sõnas sohver, kelle andmetel saab erimärgistatud diislikütuse liitri kätte umbes kaheksa krooniga.


Maksu- ja tolliameti Ida maksu- ja tollikeskuse tollikorralduse osakonna juhataja Aleksandr Saltõkov hoiatas, et karistused erimärgistatud kütuse väärkasutamise eest on soolased. Füüsilise isiku trahvisumma ulatub 18 000, juriidilise isiku trahvisumma 50 000 kroonini.

Saltõkovi sõnul kuulub sõidukite kontroll tollitöötajate igapäevase töö juurde. Vahel tehakse koos teiste ametkondadega ka suuremaid reide.
Kontrollimisel on tegemist põhiliselt juhuvalikuga, kuid mõnikord on tollitöötajad saanud ka vihje erimärgistatud kütust väärkasutava konkreetse sõiduki kohta. Saltõkov lisas, et kontrollimisel tuleb kasuks ametniku varasem kogemus, professionaalsus ja sisetunne.

Peamiselt toovad seadusrikkujad põhjuseks, et erimärgistatud kütus on odavam, andes majanduslikku kokkuhoidu.
Saltõkov tuletab inimestele meelde, et erimärgistatud kütust võib kasutada vedurites, laevades, põllumajandusmasinates, kütmiseks ja elektrienergia tootmiseks, paikses mootoris ja sõidukites, mis ei tohi liikuda avalikult kasutatavatel teedel.

Saltõkovi sõnul võiksid inimesed teatada erimärgistatud kütuse väärkasutamistest, salasigarettide või -alkoholi müügist, maksupettustest ja teistest õigusrikkumistest maksu- ja tolliameti ööpäev läbi toimivale tasuta infotelefonile 800 4444.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles