Juhtkiri: Unustatud vana

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Esmaspäeval algas üleriigiline kampaania "Gripi vastu!", mille eesmärk on anda edasi teadmisi, kuidas hoiduda gripist ja gripiviiruse levitamisest. Kampaania püüab tuletada meelde elementaarseid asju - peske käsi, katke aevastades suu, hoidke eemale haigest ja kui endal tõbi kallal, jääge koju.


Tavalise gripi kõrval hoiab maailmas meeli ärevil ka uus gripp A/H1N1 ehk nn seagripp, millesse on surnud sadu inimesi üle maailma, teiste seas üks Rootsi parlamendisaadik.

Ukrainas kuulutati välja gripiepideemia, õppeasutused on suletud, massiüritused keelatud ja sõdurite värbamine väeteenistusse peatatud.

Eilse seisuga oli gripp nõudnud seal 67 inimese elu, meditsiiniabi vajanuid oli 255 000, haiglaravile paigutatud aga 15 000 inimest, neist 170 on intensiivraviosakondades.

Ukraina ei asu Eesti suhtes just teisel pool maakera ja tervishoiuamet on teatanud, et Ukrainasse sõitmist tasuks vältida.

Vähem räägitakse aga sellest, et uus gripp on tegelikult unustuse hõlma vajunud vana.

Analoogne A/H1N1 viirus kandis omal ajal hispaania gripi nime ja oli aastatel 1918-1920 süüdi 50-100 miljoni inimese surmas üle maailma.

1918. aastal lõppenud Esimeses maailmasõjas hukkus 15 miljonit inimest.

Tolle pandeemia ohvrite hulka kuulusid ka näiteks üks Venemaa tollastest liidritest Jakov Sverdlov, prantsuse luuletaja Guillaume Apollinaire ja Rakvere teatris menukalt etendunud "Cyrano de Bergeraci" autor Edmond Rostand.

Ameerikas jäeti ära isegi üks pühamast pühamaid asju - NHLi hokihooaeg.

Gripp pole aga miskit uut, kõik õpetajad teavad, et paar korda aastas on kohal vähem lapsi, sest kas gripp või mõni muu tõbi on nad koju jätnud.

Ka töölkäijaid kimbutavad haigused, kuigi mida aeg edasi, seda rohkem juhtub, et haigest peast ikkagi tööle sammutakse, sest haigeolemine kipub pere rahakotile paraja põntsu panema.

Kannatavad aga kolleegid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles