Sven Hõbemägi: Jäätmekeskus lahendab prügiprobleemi

Sven Hõbemägi
, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Hõbemägi.
Sven Hõbemägi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Virumaa Teataja lugeja küsib, mis saab prügist pärast Rakvere prügila sulgemist?


Lääne-Viru omavalitsused on juba alates aastast 2004 planeerinud Rakvere lähedale (Us­si­mäe prügila kõrval asuvale 5 ha Kõrtsi kinnistule) maakondliku jäätmekäitluskeskuse rajamist. On tehtud hulga ettevalmistavaid töid, valmis on maakondliku jäätme­käit­lus­kes­kuse ehitusprojekt.


Asutatud on MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus, mis on maakonna 15 omavalitsuse loodud mit­tetulundusühing maakondli­ku jäätmekeskuse ehi­tamiseks.

Maakondliku jäätmekäitluskeskuse rajamise eesmärk teenin­dada kogu Lääne-Viru maakonda, see oleks koht, kus toimuks taas­kasutatavate ja ohtlike jäätmete kogumine, liigiti kogutud jäät­mete järelsortimine, olmejäätmete töötlemine.

Lääne-Viru 15 omavalitsust on esitanud ühistaotluse Euroopa Liidult raha taotlemiseks maa­kondliku jäätmekäitluskeskuse rajamiseks. Investeeringu ligikaudne kogumaksumus on suurusjärgus 60 mln krooni. Euroopa Liidu abi selles on u 50 mln.

Rahastamisotsus tehakse tõenäoliselt jaanuaris 2010. Pärast seda tehakse hange ja alustatakse ehitust. Uus jäätmekeskus valmib millalgi 2010. aasta lõpuks. Samuti on olemas eelleping Iru soojuselektrijaamaga.
Hetkel on 15 omavalitsusest Rakvere linnal täitmata üks nõu­tav tingimus (välja on kuu­lutama­ta olmejäätmete korraldatud veo konkurss), kuid linn on luba­nud, et täidab nõutava tingimuse lähiajal.

Rakvere roll on väga oluline, ku­na Rakverest tulev prügi moo­dustab ligi 2/3 prügi ko­guhul­gast, mis peaks prognooside kohaselt tulema kavandatavasse jäätmekeskusesse.

Seega loodame, et Rakvere kuulutab veokon­kursi välja õige pea, sest see on ju terve maakonna huvides.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles