Avalikkusele kaob kolmandik maakonna järvi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Üle kümne aasta taguse ajaga võrreldes väheneb Lääne-Virumaa avalikult kasutatavate veekogude nimekiri kümmekonna järve ja paisjärve võrra.


Keskkonnaministeerium on ette valmistanud uue avalikult kasutatavate veekogude nimekirja eelnõu. Eelnõu ühe koostaja, ministeeriumi veeosakonna spetsialisti Margus Korsjukovi teatel oli uue nimekirja koostamine vajalik eeskätt seepärast, et varasemas, üle 10 aasta tagasi valitsuse määrusega kinnitatud nimekirjas, on tulnud teha palju muudatusi.


Muudatused seisnevad uute veekogude nimestikku lisamises ja sealt mõningate kustutamises.

On selliseid veekogusid, mille nime on täpsustamise käigus muudetud ning praegu kehtiva määruse järgi puudub neil ka pindala. Kokku on eelnõu alusel avalikuks kasutamiseks määratud 637 järve ning 166 paisjärve.

Margus Korsjukovi sõnul määravad veekogu avalikult kasutatavuse veeseaduse sätted. Veeseadus reguleerib vee kasutamist ja kaitset, maaomanike ja vee kasutajate vahelisi suhteid ning avalike veekogude ja avalikuks kasutamiseks määratud veekogude kasutamist.

Veeseaduse kohaselt tähendab veekogu avalik kasutamine veevõttu, suplemist, veesporti, veel ja jääl liikumist ja kalapüüki seaduses sätestatud ulatuses. Veekogu avaliku kasutamisega ei tohi rikkuda võõral maal viibimist reguleerivaid seadusesätteid.

Nimekirja koostamisel on arvestatud veeseaduse § 7 lõike 2 punkti 1, mille järgi ühe kinnisasja piires asuvat eraõiguslikule isikule kuuluvat väljavooluta seisuveekogu ei kanta avalikult kasutatavate veekogude nimekirja, ning sama seaduse sama lõike punkti 2, mille kohaselt mitme kinnisasja piires asuvat eraõiguslikule isikule kuuluvat väljavooluta seisuveekogu pindalaga vähem kui viis hektarit ei kanta avalikult kasutatavate veekogude nimekirja. Kinnisasjal asuv veekogu kuulub kinnisasja omanikule.

Praegu kehtiva määruse järgi on Lääne-Virumaal 27 avalikult kasutatavat järve ning 20 paisjärve, uue nimekirja järgi on selles 19 järve ning 19 paisjärve. Eelnõu kohaselt aga kaob avalikust kasutamisest kolmandik järvi.

Selles eelnõus ei ole avalikult kasutatavate järvede ja paisjärvede nimistus näiteks Viitna Linajärv, Nasudi järv, Vatku Kõverjärv, Kaanjärv, Põlula Kõverjärv, Nõvajärv, Aravuse järv, Nõmme Kaanjärv, Tammiku järv, Arkna, Moe ja Kunda paisjärved.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles