Hirm seagripi ees pani inimesed maske ostma

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripi eest üritatakse end maskidega kaitsta.
Seagripi eest üritatakse end maskidega kaitsta. Foto: Reuters

Lääne-Virumaal avastatud viis uue gripi A(H1N1) juhtu pani inimesed eile näomaske ostma. Mõni kool on võtnud kasutusele ettevaatusabinõud ja desinfitseerib hoolikamalt ruume.

Rakvere Linnaapteek OÜ juhataja Tiina Kompuse sõnul käis eile nende apteegis ühe juuksurisalongi esindaja ja ostis 35 näomaski. Näomaske on küsinud teisedki inimesed, massilist müüki siiski veel ei toimu.

Juhataja ütles, et eilne suur huvi oli veidi ehmatav, mistõttu on apteegil plaanis lähiajaks väike varu maske tellida. Et apteegil on Eestis väga hästi välja arendatud hulgimüügisüsteem, ei tasu karta maskide otsalõppemist. "Kui täna saab otsa, tellime juurde ja homseks jõuavad kohale," kinnitas Kompus.

"Siin oli ka uudis, et Ukrainas pole maske enam müügis, hinnad löödi üles, ja niisugune teave teeb eriti valvsaks," jätkas ta, kuid täpsustas, et ostja jaoks hind ei tõuse, sest see on fikseeritud.

Võrreldes varasemate aastatega on veidi tõusnud tavalise gripi vaktsiini müük, kuid õige vähe.

Siiski rõhutas Kompus Soome surmajuhtumitele viidates, et kuigi haigestunuid on tuhandeid, tuleb surmajuhtumeid ette pigem nende inimeste hulgas, kelle immuunsüsteem on nõrgenenud kas mõne haiguse või vanadusest tingitud probleemide tõttu.

"Kui me oma immuunsüsteemi hoiame, kuid ikkagi peaksime nakatuma, siis saades kohe ravi, ei ole suremise oht tõenäoline," arvas Kompus ning soovitas immuunsüsteemi tugevdamiseks tarvitada küüslauku, küüslaugukapsleid või punast päevakübarat. Liigseks paanikaks pole aga tema sõnul põhjust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles