Piirivalvurite töö muutub huvitavamaks

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda kordoni ülem piirivalvekapten Illar Heinsalu.
Kunda kordoni ülem piirivalvekapten Illar Heinsalu. Foto: Meelis Meilbaum

Kunda kordoni ülem piirivalvekapten Illar Heinsalu kinnitas, et koostöö piirivalvurite ja politsei vahel on toiminud Lääne-Virumaal juba mitu aastat ning see on muutnud piirivalvurite töö huvitavamaks ja ohtlikumaks.

Kuidas sai teist piirivalvur?

Küllap see oli südame kutse. Teenisin aega piirivalves, Kuressaares.

1992. aastal nägin juhuslikult videot, kus tutvustati Kuressaare õppekeskust. Ja et enne olin seal teeninud, siis leidsin, et äkki jätkaks.

Teenistust alustasin Rakveres. Alguses reamehena, nüüd olen piirivalvekapten.

Kelleks te lapsepõlves saada tahtsite?
Nagu lapsed ikka - autojuhiks, sõjaväelaseks, miilitsaks. Nüüd on need soovid põhimõtteliselt täitunud.

Millega tegeleb Kunda kordon?
Meil on 80 protsenti piiri Venemaa Föderatsiooniga ja 20 protsenti Soomega. Teenistuskohad on Vergis, Vaindloo saarel ja Kundas.

Kui tihti esineb häireolukordi?
Piiririkkumisi sel aastal ei ole olnud. Kordoni piirilõigus sõidavad peamiselt kaubaalused. Ülejäänud on huviliste kaatrid, mis tulevad Soomest, Rootsist, osa ka Inglismaalt. Kui ei eksi, siis kaks on tulnud Venemaalt.
Kaatrid sõidavad mööda laevateed. Seni pole probleeme olnud.

Kui turvalised on meie väikesadamad?
Meil on ka Vergis toimkond ööpäev läbi. Hoitakse sadamal silma peal. Radar fikseerib aluse, ja kui alus ei tule Euroopa Liidu liikmesriigist, lähevad piirivalvurid välja alust kontrollima. Vahel teeme pistelist kontrolli ka Euroopa Liidu liikmesriigi alustele.

Kas on ka piirivalve eelarvet kärbitud?
Eelarvet on praktiliselt igal aastal kärbitud. Meid ei ole see nii väga raskesse olukorda viinud. Oleme kordonis toime tulnud. Saab igat viisi kokku hoida.
Kui eelarvet hakatakse väga kardinaalselt kärpima, siis võib tekkida probleeme.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles