Näomaski kandmine on kujunemas trendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noormees paremal on juba endale nägu katva maski muretsenud.
Noormees paremal on juba endale nägu katva maski muretsenud. Foto: Meelis Meilbaum

Uude grippi A/H1N1 nakatumise kaitseks kantavad näomaskid on trendikad nii koolinoorte kui ka täiskasvanute seas.


Rakvere gümnaasiumi direktori Aivar Pardi sõnul on ta näinud maske kandvaid noori koolimaja seinte vahel, aga ka kolmapäevasel Rakvere linnavolikogu istungil.


Virumaa Teataja andmeil tuli volikogu istungit külalisena kuulama üksikkandidaadina Rakvere linnavolikokku kandideerinud Arvi Uutma, mask ees.

Seni sümptomid puuduvad

Aivar Part leidis, et näomas­ki kandmine on trend, mida võetakse meedias kajastatust üle. Ja pealegi pole ükski tervis­hoiuasutus teda teavitanud uue gripi levikust gümnaasiumis. Kuigi direktori sõnul on kuulda olnud mõnest haigest õpilasest, ei ole teada, kas nad on kodus gripi pärast.

Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets ütles, et ehkki ametikoolis maskides ei käida, on õpilased huvi tundnud sel­le vastu, kas nad võiksid mas­ki näo ette panna.

"Meie takistusi ei tee, kuigi soovitame neil üksteisega rohkem distantsi hoida, üksteise asju mitte kasutada ega ühest pudelist juua, samuti tihemini käsi pesta. Ja kui õpilane on hai­ge, soovitame tal koju jääda ning kindlasti perearsti poole pöörduda," rääkis direktor.

Osa õppureid on ka meditsiiniõe poole pöördunud, aga sümp­tomeid, mis viitaksid A/H1N1 tüvele, pole avastatud.

"Kuid peame valmis olema, sest mis tulema peab, see tu­leb," märkis Mets ning ütles sarnaselt Aivar Pardile, et haigeid on, kuid seagripist neil juhtudel pole räägitud.

Kadrina keskkooli direktori Arvo Pani sõnul instrueeriti õpe­tajaid kolmapäevasel õppenõukogul veel eraldi, et tuleb jälgida, miks lapsed puuduvad ja teha selgitustööd.

"Oleme se­da meelt, et paanikaks pole põhjust, aga asjaga tuleb tegele­da," ütles ta ja lisas, et kui teemat endale selgeks pole tehtud, on hirm kerge tekkima ja see­tõttu peab õpilasi teavitama.

Suurem puudumiste arv seo­ses haigustega ei ole koolidele tema väitel midagi uut ning näiteks eelmise sügisega võrreldes pole haigestunud laste arv peaaegu 700 õpilasega koolis suurem. Koolis on väljas infot gripi kohta, samuti tervisekaitseinspektsiooni kampaania "Gripi vastu!" materjalid.

Õpilased tunnevad huvi

Ka kooli meditsiiniõde Tiina Miilpalu kinnitas, et koolis gripi tunnustega haigestumisi ei ole olnud, küll aga tunnevad õpilased selle vastu suurt huvi.

"Küsivad ja uurivad palju, taha­vad teada, kas meie koolis on haigestunuid ja kaugele uus gripp on jõudnud," lisas ta. Õpilased saavad samas teavet, kui­das end kaitsta. Tema sõnul on koolil väga hea koostöö perearstidega.

Tervisekaitseinspektsioonist öeldi Virumaa Teatajale, et nädala alguse seisuga on maakonnas lisandunud veel kaks uude grippi haigestunut, kokku on haigus kinnitust leidnud seega seitsmel juhul.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles