Virulased lähevad Helsingisse mardilaadale värvi andma

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerli Padar
Gerli Padar Foto: Marina Puškar/Postimees

Reedel ­algas Helsingis kolm päeva kestev iga-aastane ­Eesti-teemaline suursündmus ehk mardilaat, millel seekord annavad värvi ­virulased.


Tuglase Seltsi juba 26. korda korraldatava ettevõtmise tänavune moto on "Eesti algab Virumaast" ja sinna läheb meilt suur hulk kultuuritegijaid ja ettevõtjaid.


Lääne- ja Ida-Viru maakond esitlevad Kaablitehase kultuurikeskuses Helsingis oma vaatamisväärsusi ning kultuuripärandit.

Firmade võimalus


Mardilaat pakub head võimalust tutvustada eesti kultuuri, meie turismi, teenuseid ja tooteid. Laadaga samaaegselt toimuvad seminarid, näitused ja kontserdid, kohtumised poliitikute, ettevõtjate ja arvamusliidritega.
Kokkusaamisel Eesti suursaatkonnas esinevad ettekannetega nii Lääne- kui Ida-Viru maavanem ja ettevõtja Rolf Relander OÜst Bellus Furnitur.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum tutvustab maakonda kui head logistilist keskkohta ning kutsub Soome ettevõtjaid Lääne-Virumaale investeerima. Ida-Viru maavanem Riho Breivel räägib Ida-Virumaast kui Euroopa Liidu väravast Venemaale.

Laadal pakuvad oma tooteid ja tutvustavad teenuseid kümme Lääne-Virumaa ettevõtjat, organisatsiooni, käsitöölist ja kunstnikku.

Lääne-Virumaalt on esindatud laadal Vinni spordikompleks, Sagadi mõis, Viru Folk, MTÜ Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskus, Maasikamäe piisonifarm, Aqva Hotel & SPA, Vihula mõis, SA Virumaa Muuseumid, Arut Arutyunyan, Mädapea mõis.

Näiteks on juba 20 aastat laada raames oma Rakvere poe avanud Raivo Riim, kes pakub seal eestipärast toitu, eriliseks hitiks on saanud siinne käsitsi valmistatud leib.

Tavaliselt on mardilaata külastanud ka estofiilist Soome president Tarja Halonen.

Laulavad Gerli ja Kadri

Mitmekülgne laadaprogramm pakub ka tipp-poliitikute dialooge. Riigikogu esimees Ene Ergma kohtub oma Soome kolleegi Sauli Niinistöga, kelle nimi on tihti tõusnud esile ka kui võimalik Soome tulevane president.

Poliitikud arutavad Eestit ja Soomet puudutavaid majandusküsimusi ja kõnelevad Läänemerest. Intervjueeritava toolil istub ka Eesti siseminister Marko Pomerants.

Kultuuriprogrammi keskseks figuuriks on maailmaski tuntud animafilmi meister, Tapalt pärit Priit Pärn, kelle kõik animatsioonfilmid linastuvad mõlemal laadapäeval.

Lisaks annab Pärn publikule ülevaate oma tööst ja räägib oma uuest filmist "Elu ilma Gabriella Ferrita".

Muu hulgas esinevad Gerli Padar, Kadri Voorand, Rakvere saksofonikvartett.

Laadal esitatakse ka Eesti luulet - Eeva Park, Hasso Krull, fs ning Igor Kotjuh loevad oma tekste koos soomendajatega.

Lastele mängitakse nukuteatrit, avatud on meisterdamise töötoad ning sõpruskoolide joonistusvõistluse näitus Soome ja Eesti presidendist.
Mardilaat on Tuglase Seltsi eestvõttel korraldatav traditsiooniline suurüritus novembri eelviimasel nädalavahetusel.

Seekordne laat toimub koostöös Ida- ja Lääne-Virumaa maakonna ning EASiga Turismiarenduskeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles