Taasiseseisvusaja sügavaim kriis on põllumeestel näpud põhja ajanud

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nende notsude põhimureks on, et ikka ninaesist jaguks. Kui lihtne või keeruline peremehel selle leidmine on, neljajalgseid ei huvita.
Nende notsude põhimureks on, et ikka ninaesist jaguks. Kui lihtne või keeruline peremehel selle leidmine on, neljajalgseid ei huvita. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum alustas reedel põllumajan­du­sega seotud ettevõt


jate külastamist, homme ­lähevad farmerid aga Toompeale õigust ­nõudma.


Reedel nelja põllumajandusettevõttega tutvunud maavanem Einar Vallbaum jäi nähtuga rahule.


"Ringsõidu idee on tundma õppida ja tunnustada oma maakonna ettevõtjaid ja tööandjaid ning seda nii olulises valdkonnas nagu põllumajandus, kus lisaks otseselt tööd saavatele inimestele laieneb töösaajate ring ka teistesse sektoritesse nagu kaubandus, tööstus ja müügitöö. Põllumajandus on selle ahela esimene ja olulisim lüli ning seda fakti ei saa alahinnata," ütles maavanem.

Märk maha


Kohtumiste ajal tõdeti, et mõnes piirkonnas on just need paar-kolm suuremat ettevõtet kohaliku elu mootoriks ja ülalhoidjaks ning nende kadumine saaks piirkonna arengule saatuslikuks.

"Praegune majanduskriis, piimahinnasõda, laekumata arved ja maksed ning Euroopa vanade riikide ligemale neli korda suuremad toetused ja dotatsioonid raskendavad oluliselt Eesti põllumajandusettevõtjate konkurentsi ning soovisin kohtuda maakonna ettevõtjatega, et tutvuda reaalselt nende tegemiste ja praeguse olukorra mõjudega, vahetada sellealaseid mõtteid," lisas Einar Vallbaum.

Maavanem kinnitas veel, et olles ise nooruses viis aastat kombaini peal töötanud, ei ole maaelu ega maatöö tal­le võõrad ning suurimal heameelel külastati ka ettevõtete hooneid ja lautasid, kus tutvuti nii lüpsiroboti kui muu ajakohase tehnikaga. Samas kohtuti ka personaliga, kes on igapäevase töö taga.

Maavanem peab äärmiselt oluliseks tunda oma piirkonna ettevõtjaid, tööandjaid ja inimesi, kes iga päev pühendunult oma tööd teevad ning on avatud koostööle ja ideede vahetamisele ning vahendamisele.

OÜ Laekvere PM juhataja Tõnu Krooben arvas, et maavanema ringsõit oli pigem märgi mahapanemise pärast, ja ei usu, et põllumajandusettevõtetele sellest mingit tulu võiks tõusta. Ringsõite alustati OÜ Laekvere PM, OÜ Venevere Farmi, OÜ Muuga PM ja OÜ Vetiku ST külastamisega.

Meeleavaldus Toompeal


Homme korraldab põllumeeste keskliit Toompeal riigikogu ees põllumeeste meeleavalduse, et teavitada üldsust, valitsust ja riigikogu sügavaimast taas­iseseisvuseaegsest kriisist põl­lumajanduses.

"Selleaastane põllumees­te olukord on hullem, kui nn Vene kriisi aastal ja taskud väga tühjad," kommenteeris Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra.

Teine suur maamehi koondav organisatsioon Eesti Talupidajate Keskliit aga Toompeal korraldatavat protestimeeleavaldust ei toeta.

"Meie kõikide, sh talupidajate ja end põllumeesteks pidavate isikute huvides on toimiv riigikorraldus ja tasakaalus ühiskond. Me ei tohiks oma nõudmistega minna liiga kaugele. Me soovime, et meie lapsed saavad korralikult koolitatud, et tuletõrjeauto vajadusel ka meie hoovile tuleb, et politsei oleks vajadusel meie kaitsel ja arstiabi kättesaadav ning et riigipiirid oleks kaitstud," seisab talupidajate keskliidu pöördumises.

"Oleme teadlikud, et ühiskonnas on talupidajatega võrreldes sotsiaalselt ja majanduslikult palju vähem kaitstud rühmi. Olgem siis solidaarsed kogu ühiskonnaga ja peame masule vastu üheskoos," kirjutab talupidajate nimel keskliidu juhatuse esimees Arvo Veidenberg.
Tõnu Krooben arvas, et nende firma rahvas läheb
Tallinna meelt avaldama.

"Põllupidamine ei ole autoehitus, et katus on pea kohal, kui toetused tahetakse ära võtta, tuleb häält teha," lausus Krooben ja lisas, et käed rüpes istuda ei saa ja midagi peab ka põllumees ise keerulises olukorras tegema.

Lääne-Viru Põllumeeste Liidu esimees Ülo Niisuke ütles, et tema teada läheb meie maakonnast Toompeale protestima 60-70 põllumeest.

"Sõidame suure bussiga, osa tuleb ka oma autoga," rääkis Niisuke.


Põldurid kogunevad homme Toompeale

Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldavad kolmapäeval algusega kell 13 riigikogu ees põllumeeste protestimeeleavalduse, et teavitada üldsust, valitsust ja riigikogu sügavaimast taasiseseisvuseaegsest kriisist põllumajanduses ning kutsuda saadikuid toetama otsetoetuste kohta riigieelarves tehtavaid muudatusettepanekuid.

Põllumehi toetavad sõnavõttudega Edgar Savisaar, Karel Rüütli ja Ivari Padar, osalema on palutud ka IRLi, reformierakonna ja roheliste esindajad.
Osa võtma kutsutakse põllumehi ja kõiki teisi eestimaalasi, kelle soov on säilitada kodumaine toidutootmine.

Rakverest väljub buss Tallinnasse kell 10.30 Parkali parklast (kontakteeruda tel 5517871, 5288097, Ülo Niisuke).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles