Mädapeal mekiti Täku salatit ja karulaugu siirupit

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perenaised valmistavad nii traditsioonilisi hoidiseid kui katsetavad ka uudseid kombinatsioone.
Perenaised valmistavad nii traditsioonilisi hoidiseid kui katsetavad ka uudseid kombinatsioone. Foto: Mati Errild

Mädapea mõisas tulid laupäeval kokku perenaised ja Lääne-Viru Maanaiste Liidu eest­vedamisel selgusid parimad hoidised, mis pärjati "Keldri au ja uhkuse" tiitliga.


Lääne-Virumaa usinad perenaised, valdavalt küla- ja naisseltsidesse kuulujad, tõid Mädapeale oma soolaseid ja magusaid hoidiseid žüriile mekkimiseks ning proovisid ka ise teiste tehtut.


Hindamiseks oli väljas 88 purki-pudelit kolmekümnelt kokalt. Kaane alla oli pandud lihtne ja kodumaine, mis pärit oma aiast-metsast. Nii oli näiteks mitut sorti astelpajukeediseid, kurgihoidiseid, aga katsetatud koos ka näiteks õuna ja kaalikat ning omapärane oli rohelistest tomatitest keedetud moos.

Rohkelt ideid


Hoidistepäeva idee autor oli Ulvi Naisseltsi esinaine Õilme Peeti, kes Olustveres salatite messil käies tuli tagasi mõttega, et miks ei võiks ka Lääne-Viru naised sellist üritust korraldada.

"Inimesed said uusi kontakte ja muljeid, samuti retsepte vahetada," võttis ettevõtmise mõtte kokku korraldaja, Lääne-Viru Maanaiste Liidu esinaine Mai Errild.
Hoidiseid olid purki pannud nii nooremad kui eakamad naispere esindajad, kellest paljudel olid ka lapsed-mehed üritusel kaasas.

Retseptid raamatusse


"Minu meelest võiks igas maakonnas olla selline oma üritus, kus saaks noori õpetada ja kogemusi edasi anda," leidis Mädapea mõisa perenaine ja parima joogi autoriks tunnistatud Marika Vartla.

"Karulaugu siirup on väga vajalik igas majapidamises, see hoiab kõhu korras ja on hea lisada ka lihatoitudele," rääkis Vartla võidujooki iseloomustades.

"Kõigest, mis meie ümber kasvab, peaks iga perenaine tegema hoole ja armastusega toitu oma pere tarvis, sest nii pere kui riigi tervis on meie, perenaiste kätes," on Vartla veendunud ning seepärast soovitab mitte vaadata kulusid, mis lähevad marjade korjamiseks ja hoidiste tegemiseks, vaid hoopis tulemuse kasulikkust ning metsaskäimise võlu.

Vana hea tava kohaselt oli naisseltsi peol oma koht loteriil, mille tulu läks ettevõtmise kulude katteks, ning tantsiti vana perenaistetantsu.

"Tahtsime natuke ka vana hõngu luua ja seepärast panime üles põllenäituse, kus põllesid, tanusid ja rätikuid oli erinevatest aegadest," märkis Mai Errild.

Tegemist oli Lääne-Viru Maanaiste Liidu, kuhu omakorda kuulub 13 naisseltsi, kolmanda üritusega Mädapea mõisas, tänavu veebruaris peeti seal pasteedipidu ning suvel valget pidu valgel aasal.

Õige pea tahetakse trükki anda ka pasteedipeol esitletud määrete retseptiraamat, sama on plaanis hoidiste retseptidega.

Keldri au

Soolased hoidised

I Metsaseeneletšo - Merli Tammemägi Ubjast
II Hõbearu kurgid - Inge Pikkoja Uhtnast
III Täku salat - Väike-Maarja Maanaiste Selts

Magusad hoidised

I Mustika-vaarika moos - Annabel Kaasik Tallinn
II Astelpaju-õunakeedis - Kadila Naisselts
III Kaalika-õunamoos - Tiina Raudmäe Venevere

Parim jook Karulaugu siirup - Marika Vartla 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles