Politsei hoidis noorukit tunde reostatud kambris

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaealine pidi olema pikki tunde mustas arestikambris. Foto on illustratiivne.
Alaealine pidi olema pikki tunde mustas arestikambris. Foto on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Septembris paigutasid korravalvurid kuriteos kahtlustatava 17aastase Andrese joobes inimestele mõeldud kongi, kus keegi oli eelnevalt oksendanud ja urineerinud.

Septembris pidasid korravalvurid kinni 17aastase Andrese, keda kahtlustati Vinni kauplusesse sissemurdmises ja varguses. Kuriteos kahtlustatavana kinnipeetud alaealine noormees viidi Rakvere politseiosakonna peamaja alla keldrisse, mida rahvasuus kaineriks kutsutakse, ja pisteti kambrisse.

Andres rääkis telekanalile Kanal 2 antud usutluses, et alguses hoiti teda hoone esimesel korrusel, kus tingimused olid head. Hiljem viidi noormees keldrisse, kus tal tuli veeta üheksa tundi täis katsumusi.

Ebainimlikud tingimused
Andrese sõnul oli hallitava seinaga kambris WC-pott täis oksendatud. Osal pinkidel, kus võis siis kas istuda või magada, laiutasid uriiniloigud. Külmas ruumis levis uriini- ja oksehais. Enne kambrisse minekut pidi noormees andma oma jalanõud korravalvuritele hoiule.

Andrese sõnul üritas ta kambris veedetud üheksa tunni jooksul kuidagi hakkama saada.
Noormehe kinnitusel oli ta kaine ja politsei soovis teda kainerisse pannes mõjutada.
Andrese ütlusel taheti ka tema sõpra keldrisse viia, aga kui sõber oli viidanud toimingu ebaseaduslikkusele, jäeti ta esimese korruse kambrisse.

Andres tunnistas, et ei ole mitte alati õiguskuulekalt käitunud. Politseinikele soovitas ta olla seaduste täitmisel eeskujuks.

Rakvere politseiosakonna ülemkomissar Lembit Kalda selgitas, et kuriteos kahtlustatavat, sealhulgas alaealist, võib seaduse järgi kinni pidada kuni 48 tunniks. Kõnealusel päeval toodi politseiosakonda kolm kinnipeetut. Kaks neist paigutati esimesele korrusele, kus ongi kaks ajutise kinnipidamise kambrit, üks viidi alla keldrisse.

Kalda sõnul tellib politseiosakond puhastustöid firmalt ja selle tegevusega on ta rahul. Ülemkomissari hinnangul võis juhtuda, et noormees sattus eespool kirjeldatud kambrisse vahetult pärast seda, kui keegi oli seal end alkoholiuimast välja maganud ja seejärel vabaks lastud.

Kalda hindas keldrikambreid isegi paremateks kui kahte esimesel korrusel olevat ajutist kinnipidamisruumi. "Keldris on tualett ja vesi olemas, esimesel korrusel need puuduvad," selgitas Kalda.

Lääne-Viru politseijuht Lembit Kalda viitas asjaolule, et tingimused ei ole halvad mitte ainult kinnipeetavatel, vaid ka politseiametnikel. Need peaksid oluliselt paranema Rakveresse Lääne-Viru maavalitsuse kõrvale rajatava politseinike ja päästjate ühismaja valmimisega.

Kauaoodatud maja
Mundrikandjad on oodanud ühismaja juba vähemalt neli aastat. Viimaste kavade kohaselt peaks Rakvere politseinike ja päästjate ühismaja uksed lahti tegema järgmise aasta lõpus.
Viru ringkonnaprokuratuuri Rakvere osakonna prokuröri abi Silvi Pass ütles, et kinnipidamiskambrites peavad olema tualett, pesemis- ja puhkamisvõimalused.

Passi sõnul ei olnud politseinikel muud võimalust kui Andres keldrikambrisse paigutada, sest ülejäänud ruumides olid inimesed sees. Prokuröri abi ei uskunud, et politseinikud panid alaealise meelega sinna kambrisse. Passi sõnul ei pruukinud korravalvurid märgata, et ruumi eelnev kasutaja oli selle reostanud.

Prokuratuur pole kinnipeetavate olmetingimuste kohta varem kaebusi saanud.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles