Juhtkiri: Kes kontrollib kontrollijat?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsing.
Võltsing. Foto: Lennart Rikk

Hea tava kohaselt jäetakse volikogus revisjonikomisjoni esimehe koht alati opositsiooni esindajale.


Kui opositsiooni pole või opositsioon sellest kohast keeldub, ei jää koalitsioonil muud üle kui koht ise täita.

Rakke vallas on pärast kuu aega tagasi toimunud valimisi volikogus opositsioon ole­mas, kes oli ka valmis revisjonikomisjoni esimehe koha vastuvõtmiseks, kuid koalitsioon seda neile ei pakkunud.

Veelgi enam, volikogu revisjonikomisjoni pandi juh­tima volikogu esimees, ja seda juba teist koosseisu järjest. Vanarahvas ütles sellise olu­korra kohta, et kits kär­neriks. Ja häbi Rakke volikogul sellepärast ei ole.

Aga võib-olla on selle põhjus, et volikogu juht on samal ajal revisjonikomisjoni esimees, hoopis pime juhus või lihtsalt teadmatus, mitte kaalutletud otsus?

Lihtsalt ei mõeldud, et volikogu esimehel ei ole sobilik enda tegevuse järele valvata. Leiti, et Eda Aabo on juba neli aastat revisjonikomisjoni juhtinud ja võiks seda edasi teha.

Teadmatus ei ole muidugi argument ning annab pigem märku ebakompetentsusest, mida vallaelu üle otsustajate seas siiski olla ei tohiks.

Mida siis veel tahta Toompeal tehtavast poliitikast, kui juba kohapeal, oma tillukeses liivakastis, kummaliste reeglite järgi mängitakse.

Revisjonikomisjoni tööd on ehk meie omavalitsustes üldse veidi alahinnatud. On ju selle komisjoni eesmärk kontrollida volikogu õigusaktide vastavust seadusele, samuti omavalitsuse tööd.

Ettevõtetes tuleb samuti tehtule valvas pilk peale heita, seal kutsutakse olukorda hindama sõltumatu audiitor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles