Väike-Maarja kodud saavad ühise ajakohase veevärgi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veemajandusprojektiga seotud torutööd hakkavad Väike-Maarjas liiklust segama.
Veemajandusprojektiga seotud torutööd hakkavad Väike-Maarjas liiklust segama. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist kaasrahastatava Väike-Maarja veemajandusprojekti elluviimisel on jõutud olulise tähiseni: lepingud nii projekteerimis-ehitustöödeks kui ka omanikujärelevalveks on sõlmitud.


Veemajandusprojekti, millega seoses saab Väike-Maarja alevik ühisveevärgi, tellis Väike-Maarja vallale kuuluv OÜ Pandivere Vesi.


Projekteerimis-ehitustöid hakkab tegema konsortsium koosseisus AS Oma Ehitaja ja AS Viimsi Keevitus Pandivere Vee koordineerimisel. Tööde lepingu rahaline maht on 11,2 miljonit krooni ilma käibemaksuta.

Väike-Maarja abivallavanem Kaarel Moisa selgitas, et selle summa eest ehitatakse-rekonstrueeritakse Väike-Maarja alevikus 7,8 kilomeetrit vee- ja 5,9 kilomeetrit kanalisatsioonitorustikku ning rajatakse kaks reovee ülepumplat.

"Üks reoveepumpla tuleb suure tõenäosusega Aia ja Energia põigu risttee nurgale ja teine Soo tänava lõppu. Täpne asukoht selgub projekteerimise käigus," lisas Moisa.

Veemajandusprojektiga seotud geoloogiliste uuringutega on algust tehtud, projekteerimine hakkab pihta pärast uuringute lõpetamist.

Kaarel Moisa rääkis, et esialgse plaani järgi algavad ehitustööd järgmise aasta märtsis ja torutööd peavad olema valmis järgmise aasta lõpuks, lõplikud heakorratööd tehakse 2011. aasta kevadel.

"Ehitaja arvamuse kohaselt on kõik tööd võimalik lõpetada ka järgmise aasta hilissügiseks, kuid see sõltub erinevatest asjaoludest," lisas Moisa.

Kõige suuremad tööd on teha Uue, Aia, Energia ja Metsa tänava piirkonnas, kuid torustikulõike rekonstrueeritakse kogu aleviku ulatuses.

"Liiklusega võib tekkida ajutisi probleeme, kuid sõlmitud lepingus on väga täpselt lahti kirjutatud tellija nõuded, mis peaksid liiklusprobleemid viima minimaalseks," kõneles abivallavanem.

Põhiprobleem, millele projekt annab lahenduse, on Uue, Aia, Energia ja Metsa tänava piirkonna kanaliseerimine, lisaks ka samas kogu veetorustiku rekonstrueerimine.

"Veeprojektiga saab kogu Väike-Maarja alevik hõlmatud ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga. Samuti rekonstrueeritakse erinevaid amortiseerunud vee- ja kanalisatsioonitorustike lõikusid praktiliselt kogu aleviku ulatuses ja ühendatakse kõik piirkonnas töötavad puurkaevud ühte süsteemi," kommenteeris Kaarel Moisa.

OÜ Pandivere Vesi direktor Gennadi Filippov ütles, et ettevõttele lisandub 36 uut puhta vee tarbijat ja 133 klienti liitub reoveetrassiga.

"Need kliendid on põhiliselt eramajade omanikud, kes on huvitatud oma kodude ühendamisest kaasaegsesse vee-ja kanalisatsioonisüsteemi," rääkis munitsipaalettevõtte Pandivere Vesi juht.
Praegu on firmal kokku 312 klienti.
 
Väike-Maarja veemajanduse tänapäevastamine tõstab tarbija jaoks vee hinda.

Kaarel Moisa ütles, et vastavalt Ühtekuuluvusfondile esitatud rahastamistaotluses toodud finants-majanduslikule analüüsile tõstsid nad vee hinda antud projekti silmas pidades juba alates käesoleva aasta 1. jaanuarist 18%.

"Tänavu enam uut veehinna tõusu plaanitud pole, kuid 2010. aasta lõpul oleme sunnitud rahavood üle vaatama ja praeguse prognoosi kohaselt on võimalik kuni 10% hinnatõus. Kogu projekti tasuvus on aga arvestatud 30 aasta peale," selgitas Moisa.

Väike-Maarja vallavolikogu esimees Olev Liblik­mann sõnas, et veeprojekti tähtsust aleviku elanike ja kogu piirkonna jaoks on raske alahinnata.

"Kõigepealt annab see võimaluse piirkonna reostuskoormust vähendada, mis parandab nii tarbitava vee kvaliteeti kui ka vähendab keskkonnariske. Ka loob see eelduse pärast torustiku paigaldamist viia mustkatte alla seni veel kruusakattega tänavad Väike-Maarja alevikus," kommenteeris Liblik­mann.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles