Plöni ja Lääne-Viru sõprus seisab isikutel

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerhard Radtke (vasakul) ja Karl-Heinz Appel.
Gerhard Radtke (vasakul) ja Karl-Heinz Appel. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Saksa-Eesti sõprusühingu liikmed olid sel näda­lal Lääne-Virumaal tra­dit­sioonilisel visiidil, tuues jõulukinke Plöni ini­mes­telt eestlastest pe­retut­ta­vatele ning ka hu­ma­ni­taar­abi. Täna sõida­vad mehed tagasi, lastiks vas­tu saadetud kingid.


Tänavu täitus 20 aastat Lääne-Viru maakonna ja Plöni kreisi sõprussuhete sõlmimisest, septembris käis eestipoolne delegatsioon Plönis aastapäevapidustustel.

Vana hea kombe kohaselt tulid ka sakslased adven­dieelsel ajal Virumaale.

Karl-Heinz Appel ja Gerhard Radtke kohtusid Lääne-Vi­ru uue maavanemaga ja Kun­de­ri Seltsi esindajatega, osalesid Rakvere Galeriis klaasinäituse ava­misel ning korraldasid Kata­riina keldris saksa õhtu, kus tulid kokku siinsed saksa sõbrad.

Eesti-batsillus

"Sõprussuhted ja nende jätkumine sõltub persoonidest," ütles sõprusühingu eestvedaja Karl-Heinz Appel ja lisas muhel­des, et on nakatunud eesti-bat­sillusega. Mees märkis, et alguses oli Saksa poole vaimustus suu­rem kui praegu, inimestel oli soov aidata.

"Otsime noort järelkasvu. Aga noortel on oma huvid - nad tahavad lõbutseda, tahavad päikest ja vesi ujumiseks peaks olema soe - Eestis pole see alati garanteeritud," nentis Appel.

"Meie muidugi teame, et siin on ilus loodus, sõbralikud inimesed, aga peame vaeva nägema reisigruppidega, et see nen­deni jõuaks," lisas Gerhard Radtke.

Nõnda teevad nad oma kodumaakonnas reklaami, võtavad sõpru Eestisse kaasa, kutsu­vad kohalikus ajakirjanduses inimesi üles annetama, otsivad sponsoreid.

Ka tänavu suudeti kokku pan­na abi­saadeti­ste koo­­rem: uusi ja kasutatud rii­deid, jalanõusid, mänguasju, jalgrattaid, ratastoole, in­ko­tooteid. "Lihtsam on ise see kohale tuua, kui otsida kedagi, kes oleks nõus sõitma, pealegi ei käi me kumbki enam tööl ja see on võimalik," ütles Karl-Heinz Appel.

Abi taas oodatud

Abisaadetistest said osa maa­konna hooldekodude patsiendid ja töötajad, kodutud inimesed, diakooniakeskus ja Rakvere sotsiaalabikeskus.

Lääne-Viru maavalitsuse sotsiaalala peaspetsialist Tiiu Kuus märkis, et kui maakonna hooldekodud eelmisel aastal teatasid, et nad humanitaarabi enam ei vaja, siis tänavu, olude raskenedes, oldi võõrsilt tule­vast väga huvitatud.

Viru-Nigula ettevõtja ja endine omavalitsusjuht Ain Tiivas ütles, et lisaks raskematel aegadel saadud materiaalsele abile on nende sõprusvald, prae­guse nimega Amt Grosser Plöner See, andnud siinsetele inimestele eelkõige võimaluse näha Euroopa südant mitte turisti pilguga, vaid läbi elu­lise kogemuse.

"Viru-Nigula vallast on aastate jooksul käinud seal 60-70 inimest: raamatukoguhoidjad, talunikud, ametnikud, õpetajad. Ja meid on vastu võetud nagu häid sugulasi - need kogemused on palju väärt," ütles Tiivas.

Tema sõnul on sõprus andnud saksa poolele võimaluse näha, kui kiiresti võivad as­jad muutuda - nii inimeste, majanduse kui omavalitsuse arengut aasta­te jooksul jälgides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles