Rasketelgi aegadel leidub ettevõtlikke

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupluse omanik Aarne Sulev.
Kaupluse omanik Aarne Sulev. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Majandussurutisest hoolimata avavad hakkajamad ettevõtjad tasa ja targu uusi poode ja teenindusasutusi.


Rakveres ringi liikudes näeb nii mõnelgi seni tühjana seisnud kaubanduspinnal liikumist ning pisitasa avatakse uusi poode ja teenindusettevõtteid. Näiteks pikalt tühjana seisnud Tsentrumi teisel korrusel ripub silt "Varsti avame".



Kaks uut kauplust on viimase kuu jooksul avatud Laia ja Tallinna tänava nurgal. Rahva seas tuntud Bresti kindluse alakorrusel asub taas valgustite pood ning üle tee leiab poekese pisiperele. Kui sageli on Rakveres kaupluse avanud kaubandusketid, siis neis on omanikud kohalikud.



Valgustikaubamaja on jõudnud tegutseda alles paar nädalat pindadel, kus veel mõni aeg tagasi oli kinnisvarabüroo. Kaupluse omanik Aarne Sulev on oma sõnul valgusteid tootnud juba 2001. aastast. Firma asub Tapa vallas Moel. Poolteist aastat on ta tegelenud ka valgustite müügiga.



"Põhiliselt oleme netimüügifirma, kuid kui enamasti on netimüük tavapoe käepikendus, siis meie oleme tegutsenud vastupidi," ütles ta.



Esimese müügipunkti tegid nad Paidesse ja kuna seal läheb edukalt, laieneti Rakverre. "Rahvast käib ja päris palju tuleb neid, kes on meid interneti kaudu üles leidnud," rääkis Sulev. Lisaks oma toodangule on valgustite põhilised tarnijad Poola, Itaalia ja Rootsi firmad ja midagi on ka Hiinast ja Hongkongist.



Firma oma toodangust läheb suurem osa ehk 70% ekspordiks, põhiliselt Soome. Soomes, täpsemalt Turus, on plaanis avada samuti kauplus, sest rendipinnad Eestis ja Soomes on enam-vähem ühesuguse hinnaga.



"Eks me oleme seni suhteliselt vaikselt tegutsenud, aga majandussurutis on sundinud rohkem tegutsema, sest turustuskanalid on vähenenud."



Peale valgustite müügi tegeletakse ka valgustusprojektidega. Aarne Sulev tõi näiteks Tallinna Nõmme turu, mille valgustus on osaliselt nende tehtud.


"Tuleb tööd teha ja vaeva näha ja ma ei usu, et olukord nii kriitiliseks kujuneb, et enam hakkama ei saa," arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles