Abielude registreerimine jätkub järgmiselgi suvel mõisates

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Caro / Scanpix

Sel suvel edukalt alustatud abielude registreerimist mõisates soovib maa­valitsus jätkata järgmiselgi aastal. Huvi selle võimaluse vastu on inimesed juba nüüd tundnud.


Möödunud nädalal arutati Lääne-Viru maavalitsuses abielude registreerimise võimalust mõisates tuleval suvel.


Lääne-Viru maavalitsuse maasekretäri Tarmo Mikkali sõnul leiti ühiselt, et sel suvel kulges abielude sõlmimine mõisates probleemideta - kokku sõlmiti mõisates sel aastal 46 abielu, kuigi ajaliselt oleks mahtunud kokkulepitud päevadele 54 paari - ja sarnast võimalust soovitakse pakkuda ka järgmisel aastal.

Ilus heategevus


Sel suvel registreeriti abielu Palmse ja Sagadi mõisas, kuid Mikkal avaldas lootust, et 2010. aastal lisandub ka Vihula mõis. Konkreetseid kuupäevi ei saanud maasekretär veel öelda, sest maavalitsus peab enne mõisatega lepingud sõlmima.

RMK Sagadi metsakeskuse juhataja Krista Keedus kinnitas, et nende jaoks oli sellesuvine kogemus igati positiivne: "Ja tundus, et pruutpaaride jaoks samuti."
"Nagu ma maavalitsuse töötajate jutust aru sain, nemad oskasid seda võrrelda linnas toimunuga, oli siin (Sagadi mõisas - toim.) inimestel rohkem ruumi ja ka üldmulje oli pidulikum," rääkis Keedus.

Tema arvates oli oluline osa selleski, et inimestel oli enam aega - pruutpaaril koos külalistega jäi vähemalt tund mõisas viibimiseks, õnnitluste jagamiseks ja pildistamiseks.

Sarnaselt Krista Keedusele kinnitas Palmse mõisa direktor Maie Urbas, et ka nemad pakuvad järgmisel suvel võimalust abielu registreerida mõisaruumides.

"Eks ta üks suur heategevuslik asi on, aga inimestele läheb see korda," leidis Urbas ning lisas, et juba praegu on selle kohta küsitud.

Kui Sagadi ja Palmse mõis on kindlalt otsustanud alustatut järgmisel aastal jätkata, siis Vihula mõisa tegevjuhi Kristina Veskioja sõnul nemad alles kaaluvad, kas ettevõtmisega liituda.

"Me ei ole lõplikku otsust teinud, selle nädala jooksul otsustame, kas tahame osaleda," märkis Veskioja, kelle ütlusil ei tea nad veel, kui keeruliseks kogu organiseerimine võib minna, sest Vihula mõisas peetakse ka muidu hästi palju pulmi.

Muudatused tulekul


Muudatusi seoses abielu registreerimisega on teisigi. Nimelt hakkab 2010. aasta 1. juulist kehtima perekonnaseisutoimingute seadus ja perekonnaseadus. Kehtima hakkava perekonnaseisutoimingute seaduse kohaselt koostab perekonnaseisuametnik abielu sõlmimisel pärast abiellujatelt jaatava vastuse saamist protokolli, millele kirjutavad alla abiellujad ja perekonnaseisuametnik.

"Nimetatud protokollil peab olema lisaks abielu sõlmimise kuupäevale ja muudele isikuandmetele ka abielu sõlmimise kellaaeg ja koht. Abielutunnistust siis enam ei väljastata, vaid abielu sõlmimist tõendab väljavõte rahvastikuregistrist," selgitas Tarmo Mikkal.

Samas juhtis maasekretär tähelepanu selle aasta 1. juulil kehtima hakanud muudatusele, mis näeb ette, et abiellumisavalduse esitamisel peavad abiellujad ära määrama valitud varasuhte, milleks on varaühisus, juurdekasvu tasaarvestus või varalahusus.

Need andmed edastab perekonnaseisuametnik abiellumise päeval maakohtu kinnistusosakonnale abieluvararegistrisse kande tegemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles