Ellen Anett Põldmaa: Loovad inimesed – edukas riik

, Simuna kooli IX klass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellen Anett Põldma.
Ellen Anett Põldma. Foto: Erakogu

Kultuuriministeeriumi ja üle­riigilise integratsiooniprojekti/kodanikuhariduse programmi "Minu riik" korraldatud essee­kon­kursil ergutusauhinna pälvinud töö (juhendaja Krista Ustav).

Meie väikesel kodumaal Eestis elab üle miljoni inimese, kes kõik on omaette isiksused, kellel igaühel on oma eesmärgid ja võimalused elus midagi korda saata.

Loovad, saavutustega inimesed ei teki tühjalt kohalt, neid tuleb kasvatada, arendada, harida - kõik see algab nende kodust. Lapsi, noori tuleb suunata selle poole, mis õige. Kuid samas - noortele ei tohi peale suruda oma mõtteviisi, tahtmisi, arusaamu. Noored leiavad peagi ise oma seisukohad elus, valdkonnad, mis on neile tähtsad.

Kujunevad välja isiksused, kes tahavad oma eesmärkide nimel tööd teha, kellel on eluks plaanid, mida täide viia.
Loomulikult kujunevad välja ka inimesed, kelle arvates ei ole mõtet pingutada - las elu viib lihtsalt kaasa, milleks pingutada. Paratamatult jäävad teist mõtteviisi esindavad isikud elule jalgu, kuni mingil eluetapil valusad kogemused neid õpetavad.

Rohkem unistada

Minu arvates on loov inimene laia silmaringiga ning uuendusmeelne. Et aga oma silmaringi laiendada, tuleb end üsna mitmes valdkonnas harida.

Kõigile kättsaadavaks täiendamisvõimaluseks on lugeda raamatuid. Tuleb süveneda teiste arvamustesse, mõtetesse ning täiendada neid enda arvamusega.
Loov inimene saab elus hakkama kõigega, kui ta vaid ise midagi väga tahab.

Ta on leidlik, märkab erinevaid võimalusi, kuidas soovitut saavutada, kuidas elu parem oleks. Mina arvan, et kõik inimesed on omamoodi loovad, kuid erineval määral, erinevas valdkonnas.

Mina arvan ka seda, et noored peaksid rohkem ja rohkemast julgema unistada, mõtlema suuremalt ja suurematest saavutustest oma elus. Kes julgeb mõtelda avaramalt ning näha kaugemale, sellel on ka selgemad unistused, mille poole pürgida.

Ja nende poole püütakse ikka selleks, et elus paremini hakkama saada, et kogu riik oleks võimekas, edukas.

Paljud eestlased õpivad välismaal, kus saavad hea hariduse ning palju sõpru. Pärast õpinguid naasevad paljud ka Eestisse, loovad oma firma.

Uued firmad, uued töökohad toovad kasu kogu Eesti riigile.

Tänu loovatele ja haritud inimestele saavad inimesed tööd ja see toob ka riiki rohkem raha sisse. Tänu loovatele (fir­ma)juhti­dele, kes on õppinud välismaal, on meie riik saanud tuntust välismaal ning koostööpartnereid mujalt maailmast. Suurte unistuste toel on teoks tehtud suuri projek­te ...

Tööpuuduse tõsine mõju

Siiski on Eestis üpris valusaid probleeme, mis eduka riigi olemasolu - kujunemist - tõsiselt häirivad. Siin­kohal nimetan vaid tööpuu­dust. Kui ametlik töötute arv on tõusnud üle

102 000, siis - kas on ligilähedaseltki võimalik kokku arvutada, kui palju on lootusetust, kibestumist?!
Kuidas saaks siin rääkida edukast riigist loovate inimestega?! Ja kui ulatuslik on tegelik tööpuudus, tegelik vaesus?! Töö puudus ja/või ajutisus on omakorda toonud kaasa minnalaskmise, ükskõiksuse - minust ei hoolita, mis minagi siis hoolin. See on tõsine riigi ees seisev lahendamist vajav probleem!

13. novembri Õpetajate Lehes, mida ema mul lugeda soovitas, kirjutab M. Berg: "Kuhu on kadunud töömehe uhkus oma saavutatu üle, olgu siis ehitusalal või teistel aladel, mis kõigile näha ja hinnata, olgu selleks siis teenindus, meditsiin, kaubandus või muu igapäevaellu kuuluv? Tasub ehk mõelda sellelegi, et süveneva tööpuuduse foonil on just töökoht saamas üha suuremaks väärtuseks."

Mina arvan, et ainult tänu õppimisele, tööle, tublidele inimestele saabki riik edukas olla. Riik saab rikas olla tänu inimestele, kellel on olnud eluks omad plaanid ja unistused, mis nad on teoks teinud.

Inimesed, kes tahavad kindlust, need teevad, ja kes teevad, need jõuavad!


Ütleb ju M. Bergki oma artikli lõpus: "Paljud on kindlasti kogenud, et kui elus on raske, võib just tööst kõige suuremat abi, lohutust ja unustust leida."
On selge, et vaid töökad vastutustundlikud loovad inimesed muudavad riigi edukaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles